Beindult a LIGA stratégia megvalósítása

A LIGA Szakszervezetek 2012 szeptemberével megújította és megerősítette regionális irodáit, melynek során fiatal, többségében pályakezdő munkavállók kerültek mind a hét régióba. Az új képviselők feladata a tagszervezetek segítésén túl, az új szervezetek alakításának elősegítése, és a régiós munkavállalók helyzetének javítása.

Beindult a LIGA stratégia megvalósítása

Az új kollégák - bár mind egyetemi végzettségűek - alapos képzésen estek át október első napjaiban, Visegrádon. A három napos képzés során Gaskó István részletesen ismertette az új kollégákkal a LIGA Tanács által elfogadott fejlesztési stratégiát, amelynek alapján a következő években fontos szakszervezet-fejlesztési feladatok várnak a régiós képviselőkre. Így például a regionális irodákon keresztül olyan szolgálaltatásokat nyújtani, amelyekkel megkönnyítik a szakszervezetek alakítását és működését, továbbá az országos munkáltatói szervezetekkel kötött együttműködési megállapodások alapján tájékoztatni a munkavállalókat jogaikról, lehetőségeikről, és elősegíteni az esetlegesen kialakuló konfliktusok során a munkabéke helyreállítását. A fejlesztési stratégia alapján feladataik közé tartozik majd a kis- és középvállalkozásoknál munkát vállalók szakszervezetbe szervezése, megyei alapon.

A második napon dr. Kártyás Gábor a szakszervezetek alapjogairól, majd a különböző foglalkoztatási jogviszonyok közti különbségekről tartott előadást.

Dr. Schnider Mariannával - a LIGA Szakszervezetek gyakorlott jogászával - a képzésen részt vevők átvehették és gyakorolhatták is a szakszervezet alakítást, annak minden jogi praktikáját megismerve.

Az utolsó napon Fiedler Péter tartott egy-egy előadást a szakszervezetek helyzetéről, illetve a rendelkezésre álló kommunikációs eszközökről, amelyből mind nemzetközi, mind helyi szinten alapvető ismeretekre tehettek szert a szeminárium résztvevői, valamint rálátást és ötleteket nyerhettek arra vonatkozóan, milyen csatornákon keresztül lehet segíteni a szakszervezetek alakulását és bővülését.

Az oktatáson bemutatkozott a LIGA Szakszervezetek Szervezési osztályvezetője, Mózes Tibor, aki a jövőben szakmailag is támogatja, de egyúttal koordinálja is a regionális képviselők munkáját.

A képzésen részt vett többek között az Oktatási osztály vezetője, a szervező, Kozák László, valamint Hangonyi Adrienn, Nemzetközi Koordinátor, és dr. Szilágyi Veronika, az Ifjúsági Tagozat elnöke is. A jó hangulatú eseményen lehetőség nyílt arra, hogy a régi és új munkatársak egymást is jobban megismerjék, ezzel is segítve a jövőbeni közös munkát.