Érik a pedagógus sztrájk...

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a pedagógusok 2013. szeptember 1-jével tervezett béremelésének elhalasztásával próbálja betömni a jövő évi költségvetésen keletkezett lyukakat. Az érdekképviselet arra kéri a kormányt: gondolja át a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetésének az elhalasztását is.

Érik a pedagógus sztrájk...

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón beszélt erről, miután a nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot.

A szakszervezeti vezető közölte, a béremelés része a pedagógus-életpályamodellnek, amely mintegy 20 százalékos óraszámemelést is magában foglal, és szintén a köznevelési törvénynek megfelelően kerülnének át az iskolák januártól állami kézbe. Szerinte ezeket az intézkedéseket is el kellene halasztani.

Mendrey László beszámolt az életpályamodell azon részéről is, amely előírja a pedagógusok számára, hogy heti 32 órát az iskolában kell tölteniük. Ismertette egy a Tárki által 2010-ben végzett felmérés eredményét is, miszerint a tanárok átlagosan 51 órát dolgoznak egy héten.

Kifogásolta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a munkaterhek növelésének kérdésére nem tért ki, csupán a bérekről beszélt, és politikai cinizmusnak nevezte, hogy a tanárok a választások előtt nem sokkal jutnának hozzá az ígért járandóságukhoz. Emlékeztetett arra, hogy az emelés átlagosan 30 százalékos lenne, a pályakezdők esetében 50-60 százalékos, míg az 55 év felettieké 10-15 százalékos.

Hangsúlyozta azt is, hogy ha megvalósul az óraszámemelés, tanári álláshelyek ezrei kerülhetnek veszélybe.

Azzal kapcsolatban, hogy az oktatási államtitkár a héten cáfolta a béremelés elhalasztását, azt mondta: "Hoffmann Rózsa nem ura saját akaratának, a miniszterelnök most a gazdasági miniszter mellé tette le a voksát".

Mendrey László továbbra is fontosnak nevezte a PDSZ-nek azt a hét elejei kezdeményezését, hogy tartsanak parlamenti vitanapot a köznevelési törvény áttekintésére, de kitért arra is: az érdekképviseletek az aláírásgyűjtéstől a sztrájkig többféle nyomásgyakorlással is élhetnek. Azt mondta, az elmúlt két évben a szakszervezetek között akciószövetség volt, a pénteki bejelentésről azonban még nem egyeztettek.

A PDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan Hoffmann Rózsa mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyalóasztalhoz ülhetnek, a legfontosabbnak azonban a miniszterelnökkel való egyeztetést nevezte. Ezt már kezdeményezte a PDSZ - közölte, hozzátéve, hogy egyelőre Orbán Viktor válaszára várnak.


Az emberi erőforrások minisztere egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, az a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltán közölte: "súlyos döntésekre" van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását. Jelezte, hogy "ez nem végleges döntés", ő nem adta fel a reményt, és bízik abban, hogy a jövő évi számok tükrében ez még változhat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt jelentette be: az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól. A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha viszont 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.