Beértek a sztrájkok - idén átlagosan nettó 32 ezer forintot kapnak a vasutasok

A vasutasok számára Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján fizetnek ki három év alatt összesen 5 milliárd forintot.

Beértek a sztrájkok - idén átlagosan nettó 32 ezer forintot kapnak a vasutasok

A vasúti munkavállalók számára elkülönített forrásból a MÁV-csoport vállalatainál összesen mintegy 30 ezer dolgozó jut fejenként átlagosan nettó 32 ezer forinthoz az idei évben. A pénzügyi ösztönzésből a cégek prémiumrendszereinek hatálya alá tartozók - köztük a vezetők - nem részesülnek. A kifizetések a vasúttársaságok és a szakszervezetek között megkötendő megállapodás alapján indulhatnak majd meg.

A vasutasok számára Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján fizetnek ki három év alatt összesen 5 milliárd forintot. Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már decemberben megkapták. A Kormány az idei évre eső kétmilliárd forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással biztosítja. A fennmaradó kétmilliárd forint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban szerepel.

A Kormány munka alapú gazdaság felépítésére, a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás bővítésére törekszik, helyre kívánja állítani a munka becsületét. A magyar vasutasok fontos szereplői a magyar dolgozó társadalomnak, a vasúti ágazat hagyományosan a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik. A pénzügyi ösztönzéssel a Kormány a vasutasok példás helytállását és a vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el.

A VDSZSZ még 2008-ban kezdett sztrájksorozatba azt követelve, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV-Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből (ezt csökkentették tavaly az árvíz miatt 150 ezerre). Ezenfelül visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékot akartak elérni a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. A korábbi kormányok elutasították a követelést.