Állami cégre nem vonatkoznak a törvények?

Hiába hangsúlyozza immár jogerős bírósági ítélet, hogy az Üzemi Tanáccsal meg kell osztania az üzleti adatokat és információkat, a Malév Ground Handling Zrt. vezetősége az aktuális fizetéscsökkentési kezdeményezésében sem tekinti partnernek a testületet.

Állami cégre nem vonatkoznak a törvények?

Mint az a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet október 8-i közleményéből kiderül, a Fővárosi Bíróság másodfokon is elmarasztalta a Malév Ground Handling Zrt. vezetőségét, amiért elmulasztotta az Üzemi Tanács megfelelő tájékoztatását. A testület hiába kérte a cég üzleti tervét, a létszám-adatokat és terveket, a gazdálkodás fontos mutatószámait. A bírói ítélet hangsúlyozza, a cégvezetésnek minden ilyen adatot ki kell adnia. Azt a Munka törvénykönyve írja elő, hogy a dolgozók nagyobb csoportjának munkaviszonyát, kereseteit érintő kérdésben a menedzsmentnek tájékoztatnia kell az Üzemi Tanácsot és megfelelő egyeztetéseket kell folytatnia ezekről.

Azonban a jelenleg aktuális, fejenként nettó 30-50 ezer forintos bércsökkentési tervek kapcsán is elmaradt a konzultáció. A tervekről az ÜT-t nem tájékoztatták. A bírói végzés kézhezvételét követően sem kapott meghívót az ÜT további egyeztetésre. A testület tagjai, miután értesültek a tárgyalásokról, hiába adtak le úgynevezett „kikérő papírt", a cégvezetés nem engedélyezte számukra a megjelenést.

Az Üzemi Tanács elfogadhatatlannak tartja, hogy épp egy állami tulajdonú vállalatnál semmibe vegyék az egyeztetési kötelezettséget. A törvénysértés mellett nagyfokú szociális érzéketlenségről is árulkodik a menedzsment hozzáállása. Mindennél árulkodóbb, hogy a havi 30-50 ezer forintos nettó bércsökkenést, a Wizzair kiszolgálásáról szóló, szakszervezeteknek címzett meghívóban, a legutolsó helyen, „egyéb, a dolgozókat érintő elképzelések" néven szerepeltette a vezetőség.

Minden szabály- és törvénysértésnek komoly következményei lehetnek - ha a dolgozók hátrányt szenvednek ezek miatt, akkor természetesen a kártérítés kérdése sem megkerülhető. Így a menedzsment jelenleg tapasztalható hozzáállása egyformán árthat a munkavállalóknak, a cégnek és a tulajdonos magyar államnak.