Elemzők: két évig kétszámjegyű marad a munkanélküliség

Nem számítanak a foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi adatok lényeges javulására a következő két évben az MTI által megkérdezett elemzők. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanakkor a foglalkoztatottság emelése területén kiemelkedően pozitívak a trendek.

Elemzők: két évig kétszámjegyű marad a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy a harmadik negyedévében 3 millió 936 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 80 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási mutatói javultak. A KSH adatai szerint a harmadik negyedévében a munkanélküliek létszáma 458 ezer, a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékos volt.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője elmondta: az adatok szerint a foglalkoztatottak száma 80 ezerrel több az előző évhez képest, ami 2 százalékos növekedést jelent. A külön kiadott létszám- és bérstatisztikákat megnézve viszont egyértelmű, hogy a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van. Mindez azt mutatja, hogy a munkahelyek döntően nem a versenyszférában jönnek létre, hanem a közfoglalkoztatás keretében.

A közfoglalkoztatásban dolgozók számának növekedése jobb, mintha inaktívak lennének, de összességében a munkaerőpiacon továbbra is kedvezőtlenek a tendenciák - fogalmazott az elemző. Az idei, harmadik negyedévi 10,4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legjobb az elmúlt három évben, de éves átlagban az adat közel marad majd a 11 százalékhoz - mondta Oszlay András. Az elemző szerint a következő két évben még kétszámjegyű marad a munkanélküliség ráta. A közfoglalkoztatás erőteljes növelése hosszú távon nem tartható fenn, a magánszféra viszont a gazdaság helyzete miatt nem tud munkahelyeket teremteni - közölte.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hónapokban mindig csökken a munkanélküliség a szezonális munkák felfutása miatt, de a következő hónapokban további csökkenés nem várható, inkább emelkedésre lehet számítani. Azt mondta: a következő egy-két évben nem számítanak arra, hogy jelentősen csökkenni tudna a munkanélküliségi ráta a jelenlegi szintről. Hozzátette, esetleg minimális csökkenés képzelhető el, elsősorban a közmunkák miatt.

Az elemző szerint idén a gazdaság várhatóan reálértékben egy százalékkal csökken, a jövő évre pedig stagnálás valószínűsíthető. Ilyen környezetben nem várható munkaerő-bővítés a magánszférában, a munkanélküliségi rátát legfeljebb a közfoglalkoztatás növekedése csökkentheti korlátozott mértékben - közölte.

NGM: kiemelkedően pozitívak a trendek

A Nemzetgazdasági Minisztérium a statisztikai hivatal adatai kapcsán azt emelte ki: 80 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve, 120 ezerrel többen, mint két éve, és 160 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor. A tárca közleménye szerint sokéves rekordokat megdöntve a foglalkoztatási ráta minden fontos szegmensben emelkedik. A 2012. július-szeptemberi időszakban folytatódott a foglalkoztatottak számának 26 hónapja tartó emelkedése.

A munkahelyvédelmi akcióterv segít az eddigi pozitív trendek fenntartásában és a foglalkoztatási ráta további emelkedésében, főként azon szegmensekben (fiatalok, 55 éve felettiek, nők, kisgyermekes anyák), ahol arra a legnagyobb szükség van. A magyar gazdaság ezzel képes lehet fenntartani azokat a pozitív munkaerő-piaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek - közölte a szaktárca.

munkanélküliség álláskereső