Januártól teljesen egykulcsos lesz az adórendszer

Elkezdődött a kormány új adójavaslatainak általános vitája az Országgyűlésben. Ezek alapján 2013. januártól ténylegesen egykulcsos lesz a hazai szja-rendszer a szuperbruttósítás megszüntetésével.

Januártól teljesen egykulcsos lesz az adórendszer

Változnak a biztosításokból keletkező jövedelmek adózási szabályai is: ha megtakarítás jellegű a biztosítás, akkor adóköteles lesz a díja januártól. Tehermentes csak az olyan élet-, baleset- és egészségbiztosítások díja marad, amelyek kizárólag a biztosítási esemény bekövetkeztekor nyújtanak szolgáltatást.

A törvénymódosítás pontosítja a munkáltató kedvezményes adóteher melletti munkahelyi étkeztetésre biztosítható havi 12 500 forintos hozzájárulásának szabályait is: a jövőben akkor is adható ez az összeg, ha mások is étkezhetnek a munkavállalókon kívül a munkahelyi étkezdében.

A likviditás javítása érdekében üzletág-átruházás esetén nem kell adót fizetni, míg a fuvarozók jövőre havonta érvényesíthetik az adó-visszatérítésüket.

Az alkohol esetében csökken a szeszfőzdék jövedéki biztosítása, a borászatoknál pedig lehetővé válik a kistermelői pezsgőkészítés.

Januártól a Magyar Államkincstár adatbázist üzemeltet majd a honlapján az összes településen vezetett helyi adók szabályairól.

adó szja egykulcsos