Mentené a kormány a Dunaferrt

A Dunaferr megmentésére készül a kormány a Magyar Nemzet információi szerint. Arra szeretné rábírni az orosz nagytulajdonos Vnyesekonombankot, hogy értékesítse részesedését.

Mentené a kormány a Dunaferrt

A napilap hátfői cikkében emlékeztet arra, hogy nyár óta a figyelem középpontjában áll a dunai vasmű, amikor is kiszivárogtak azok a hírek, hogy 800 fős elbocsátásra készül a társaság még az idei évben. Múlt héten pedig olyan hírek láttak napvilágot, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váratlanul lemondta moszkvai útját, ahol az orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülését tartották volna és az egyik fajsúlyos téma lett volna a Dunaferr helyzete. A Napi Gazdaság akkori értesülései szerint a kormány még az oroszok magyar állampapírvásárlásait javasolta volna, míg az orosz fél a Malévben ragadt 120 millió eurónyi Vnyesekonombank követelésről, a paksi atomerőmű felújításában való orosz részvételről, a Déli Áramlatról, és a 2020-as orosz világkiállítási pályázat magyar támogatásáról tárgyalt volna.

A napilap szerint egyelőre nem tudni, hogy a kormány miként akarja megmenteni a Dunaferrt. Egy piaci elemző úgy fogalmazott: biztosnak tekinthető, hogy létezik egy olyan szakmai befektető, amelyik hajlandó lenne megvásárolni az oroszok részesedését a cégcsoportban. Ehhez persze arra is szükség van, hogy az orosz fél hajlandó legyen megválni részesedésétől. A társaság állami tulajdonba vételére egyre kisebb esély mutatkozik, miután az elmúlt időszakban többször is úgy fogalmaztak a hazai illetékesek, hogy inkább csak közvetítő szerepet töltene be a kormány a tranzakcióban.