"Hízik" a Visegrádi Négyek országainak közös tiltakozó demonstrációja

Szakmai érdekvédők - köztük a háziorvosok szervezete - arra buzdítják az egészségügyben dolgozókat, minél többen menjenek el a Visegrádi Négyek országainak közös tiltakozó demonstrációjára.

A Visegrádi 4-ek orvosszakszervezetei azonos időpontban és valamennyi (Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában) érintett országban egyszerre demonstrálnak majd november 20-án, jelezve saját kormányaiknak, hogy mennyire elégedetlenek helyzetükkel. Felhívásukban jelzik: a visegrádi koalíció országai a hasonló társadalmi-gazdasági fejlődés hatására alakítottak ki szoros együttműködést a parancsuralmi rendszer végét követően. A közös problémák, melyekkel ezen országoknak meg kell küzdeniük, hatványozottan jelentkeznek a közfinanszírozott társadalmi elosztó rendszerek, így az egészségügy területén.

A hazai érdekvédők, a Magyar Orvosok Szövetsége felhívásában azt írja: a súlyosbodó problémák vezettek oda, hogy 2011 őszén ezen országok orvosszakszervezetei szoros együttműködés mellett döntöttek, megalakítva a Visegrádi Chartát. Ez a szervezet megteremtette a szakszervezetek közös fellépésének a kereteit. Az egészségügyi dolgozók helyzete országainkban méltatlan az általuk végzett felelősségteljes munkához képest, s országonként eltérő mértékben, de a közös problémák adják a tiltakozás alapját.