A Dunaferrnél elhalasztották 24 órával a sztrájkot

Hétfőn az ISD Dunaferr Zrt., a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető tisztségviselői folytatták a 2012. évi alapbérfejlesztéssel és a prémiumrendszer anyagi alapjainak meghatározásával kapcsolatos tárgyalásokat.

A Dunaferrnél elhalasztották 24 órával a sztrájkot

"A felek abban állapodtak meg, hogy a lehetséges megegyezés reményében a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség által 2012. november 20-tól meghirdetett, 72 órás sztrájk 24 órával elhalasztásra kerül" - áll a közleményben. A Dunaferrnél november 15-én ültek tárgyalóasztalhoz a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a munkáltató képviselői.Várkonyi Zsolt, a társaság kommunikációs főosztályvezetője akkor az MTI-t arról tájékoztatta: a felek rögzítették, mindent megtesznek annak érdekében, hogy november 19-én a szakszervezetek és a munkáltató - a közel hét hónapos tárgyalássorozat lezárásaként - a társaságcsoport kollektív szerződésének részeként aláírhassák a 2012. évi bér- és szociális megállapodás lezárását. A szakszervezeti szövetség november 9-én hirdetett hetvenkét órás sztrájkot az ISD Dunaferr Zrt. egész területén, mert nem sikerült megállapodniuk a 2,1 százalékos béremelésről a cégvezetéssel.

A DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség képviselői január óta folytat bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért, illetve az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért. A bérmegállapodás kikényszerítésére a két szervezet előbb egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, majd április 12-én 24 órás általános sztrájkot tartott a hideg- és meleghengerműben, valamint a Lőrinci Hengerműben.

Ezt követően április 29-én aláírták a bérmegállapodást, amely alapján a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezte a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal. Az elmaradt 2,1 százalékos visszamenőleges emelésről, valamint az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításáról azonban tovább tárgyaltak.