"Még itt vagyunk, és még gyógyítunk"

Galambröptetéssel, az orvosi köpenyek feldobásával, szirénával, a Szózat elszavalásával és „Mentsük meg az egészségügyet!” feliratú fehér léggömbökkel mintegy háromszáz egészségügyi dolgozó demonstrált a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának épülete előtt. Összefogtak a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar orvosszakszervezetek.

A visegrádi négyek közös orvosszakszervezeteinek keddi tiltakozó akcióján a magyar orvosok csendes megmozdulása mellett azonos időpontban egyszerre demonstrálnak Prágában, Varsóban és Pozsonyban. Idehaza a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) a VIII. kerületi klinika előtt tartott tízperces tiltakozást, országszerte pedig mintegy tízezren csatlakoztak az akcióhoz.

„Ma ott tartunk, hogy a kórházakban nincsen gyógyszer, a meghibásodott eszközöket nem tudják pótolni” - jegyezte meg Bélteczki János. A MOSZ elnöke elmondta, nem szeretnének drasztikus eszközöket, tárgyalással szeretnék elérni a követeléseiket. Ehhez az egészségügyi szolgáltatáscsomag pontos megtartását, és annak névértéken történő finanszírozását kérik.

„Azok a jelenlegi tendenciák, amik a közszolgáltatást elértéktelenítik, veszélyesek a társadalomra. Egy közszolgáltatásaiban kiherélt, egészségügy és oktatás nélküli társadalom nem képes önmagát megújítani. Ezért akarjuk felhívni minden országban a döntéshozók és a társadalom figyelmet. Még itt vagyunk, és még gyógyítunk. Itt szeretnénk élni és halni, de nem a munkában meghalni” - mondta a MOSZ elnöke, majd hozzátette, az egészségügyi dolgozók mellett ráadásul a betegek is olyan szinten elégedetlenek már az ellátással, hogy az agressziójukat a gyógyító személyzeten töltik ki. „Nincsen olyan hét, hogy ne vernének meg egy orvost, egy betegápolót. Ezek mára mindennapos esetekké váltak. Ennek oka, hogy a döntéshozók nem szembesítették a társadalmat, hogy az ellátás ennyi pénzből nem tartható a korábbi színvonalon, így ez a feszültség ránk hárul” - mondta Bélteczki. A MOSZ elnöke szerint a többi visegrádi országban is hasonló problémákkal küzd az egészségügy: az alulfinanszírozottság és a migráció a legnagyobb probléma. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosok elvándorlása Magyarországon a legnagyobb, ami ráadásul nem csökkent, csak a szerkezete változott meg.

Nincs törvényi garancia

Bár az ösztöndíjrendszernek köszönhetően az egyetemről kiderülő pályakezdők nagyobb százalékban helyezkednek el a rendszerben, mint korábban, egyre több tapasztalt szakorvos (köztük a legtöbben aneszteziológusok, pszichiáterek, traumatológusok, gyerek- és idegsebészek) hagyja el az országot. Mellettük az alapellátásban is nagy a probléma: egyre több háziorvos vállal munkát külföldön. „A háziorvosok harmada a nyugdíjkorhatár környékén van, nincs utánpótlás, a praxisok fenntarthatatlanok” - jegyezte meg.

Az orvosszövetség az egészségügyi államtitkársággal jelenleg semmilyen tárgyalást nem folytat, az egészségügyi munkavégzést szabályozó májusi tárgyalás után nem történt ágazati egyeztetés, de azt a szóbeli ígéretet kapták, hogy legkésőbb jövő januárban újra elkezdőnek a bértárgyalások. A MOSZ akciójához több szakszervezet csatlakozott, köztük a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, az Egyetemi Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Mentődolgozók Szakszervezete. A demonstráción ott volt Gaskó István, a LIGA szakszervezeti szövetség elnöke és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Éger István, a tiltakozást támogató Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az Indexnek azt mondta, bár az idei béremelések megkezdése nem jelenéktelen, ugyanakkor ennek folytatásához semmilyen garanciát nem látnak. „A 2013-as költségvetésben GDP-arányosan keveset fordítanak gyógyító, megelőző tevékenységre, mint amennyit idén” - jegyezte meg Éger, majd hozzátette, tavaly másfélszer többen hagyták el az országot, mint amennyi pályakezdő lépett be a rendszerbe. Az idei adatok azt mutatják, az első hat hónapban több mint ötszázan kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges jóhírnév igazolást, azóta pedig további háromszázan.