A LIGA Szakszervezetek XV. Kongresszusa

Budapesten, a Hélia Hotelben rendezte meg a LIGA Szakszervezetek XV. - rendkívüli - kongresszusát, amelyre azért volt szükség, mert 2012-ben nagyléptékű kampányba kezdett a magyarországi szakszervezeti mozgalom megújításáért.

A LIGA Szakszervezetek XV. Kongresszusa

Ez a folyamat pedig a LIGA Szakszervezetek - mint munkaszervezet - bővülését és átalakulását is magával hozta.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke köszöntőjében vázolta a LIGA Tanács által már elfogadott LIGA stratégiát, a szervezet bővülését, és reményét fejezte ki, hogy a szakszervezeti mozgalom megújítása, megfiatalítása és ezzel együttjáró megerősödése a következő két évben látványos eredményekkel jár majd.

A kongresszus elején a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata, a Fiatalok Ligája is köszöntötte a résztvevőket, és bíztatta a jelenlévőket arra, hogy támogassák fiataljaikat a szakszervezeti munkában.

A Kongresszus előtt egy lényegi napirend szerepelt, az Alapszabály módosítása, amelyet a LIGA Tanács már egyhangúan támogatott. A módosításokat Máthéné dr. Bertók Judit jogtanácsos ismertette, majd a levezető elnök - Horváth Lajos ügyvezető alelnök - terjesztette fel szavazásra. A jelenlévők ellenszavazat nélkül fogadták el az Alapszabály módosítását.

Az Alapszabály módosítása után Gaskó István és Kozák László átadták az újjult erővel folytatódó, szakszervezeti tisztségviselőknek szóló középfokú képzés okleveleit, a frissen végzett hallgatóknak.

A LIGA kongresszust követően az MTA kutatói ismertették a LIGA Szakszervezetek megbízásából készült kutatásuk előzetes eredményeit. A LIGA arra kérte a kutatókat, hogy mérjék fel az új Munka törvénykönyve elsődleges hatásait azoknál a vállalatoknál, ahol a LIGA tagszervezetei jelen vannak.

kongresszus