Megállapodás a vasúti dolgozók kifizetéséről

A vasutasok pénzügyi ösztönzésének idei évi átutalásáról megállapodást írt alá december 18-án Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd, a GySEV Zrt. vezérigazgatója és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke.

Megállapodás a vasúti dolgozók kifizetéséről

A vasúti munkavállalók számára elkülönített forrásból a MÁV Csoport vállalatainál összesen mintegy 30 ezer dolgozó jut fejenként átlagosan nettó 32000 forinthoz.

A pénzügyi ösztönzés a vasúttársaságok és a VDSzSz Szolidaritás között megkötött megállapodás alapján karácsonyig megérkezik a munkavállalók számláira.

A vasutasok számára Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján fizetnek ki három év alatt összesen 5 milliárd forintot. Az egyezséggel eredményesen lezárult a VDSzSz Szolidaritás gördülő-sztrájksorozata: a szakszervezet a pénzt a vasutasok részére a korábbi évek átszervezésében való szerepvállalásuk miatt követelte.

Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már tavaly decemberben megkapták. A Kormány az idei évre eső kétmilliárd forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással biztosította. A fennmaradó kétmilliárd forint a 2013. évi költségvetési törvényben szerepel.

 

A Kormány munka alapú gazdaság felépítésére, a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás bővítésére törekszik, helyre kívánja állítani a munka becsületét. A magyar vasutasok fontos szereplői a magyar dolgozó társadalomnak, a vasúti ágazat hagyományosan a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik. A pénzügyi ösztönzéssel a Kormány a vasutasok példás helytállását és a vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el.

Egy decemberi kormányhatározat a GySEV Zrt.-hez a MÁV Csoporttól 2011-ben, munkajogi jogutódlással átkerült munkavállalók részére is lehetővé teszi a kifizetést. A pénzügyi ösztönzés a megállapodás szerint mindegyik vasúttársaságnál csak azokat a munkavállalókat illeti meg, akik nem tartoznak a vállalatoknál működtetett prémiumrendszerek hatálya alá.