Az utasok biztonsága ne csak a munkavállalók érdeke legyen!

A LIGA Szakszervezetek felszólítja a Tüke Busz Zrt. vezetését, hogy állítsa helyre a pécsi tömegközlekedés területén szerveződött Független Demokratikus Szakszervezet elnökének munkaviszonyát, és azonnali hatállyal kezdje meg az egyeztetéseket a szakszervezettel az üzembiztonság kérdéséről.

Az utasok biztonsága ne csak a munkavállalók érdeke legyen!

Hofekker Ferencet azért bocsátották el azonnali hatállyal, mert több kollégájával együtt, december 21-én, a buszok műszaki állapotára hivatkozva megtagadta a munkavégzést. A munkáltató magatartása azért sem érthető, mert a szakszervezet többször is felhívta már a vezetés figyelmét a rossz műszaki állapotokra, így az esetleges balesetveszélyre is. A szakszervezeti vezető kirúgása azonban nem válasz a buszok műszaki állapotára, és végképp nem válasz az utazóközönség aggodalmaira sem!

A piacgazdaságban minden vállalkozás alapja kell legyen a kiváló minőségű szolgáltatás, amelynek minimuma az üzembiztonság. Amennyiben a buszvezetők nem csak saját testi épségük, de a rájuk bízott utasok biztonsága érdekében is megtagadták a munkavégzést, nem kirúgást, hanem dicséretet érdemelnének, hiszen potenciálisan életeket mentettek. Az a munkáltatói hozzáállás, mely szerint nem a problémákat kell orvosolni, hanem az azokat jelzőket kiiktatni, nem fenntartható, kiváltképp, ha közszolgáltatásról van szó, ahol emberek tízezreinek sorsa függhet a munkáltató rossz döntésétől.

A LIGA Szakszervezetek nagyon veszélyes és elfogadhatatlan "munkaügyi" modellnek tartja azt, ahol a munkáltató nem egyeztet a munkavállalók képviselőivel, hanem egyszerűen az azonnali felmondás eszközéhez nyúl. Ennek a gyakorlatnak nem lehet helye a modern munkaügyi kapcsolatokban, az Európai Unióban.

A LIGA Szakszervezetek ezért felszólítja a munkáltatót a helyzet minél gyorsabb és minden fél számára megnyugtató rendezésére, valamint felajánlja jogi segítségét a szakszervezet elnökének, hogy munkaviszonyát helyreállítsák.