Még mindig nem tudják a pedagógusok, hogyan sztrájkoljanak

Továbbra sem tudják a pedagógusok, hogyan sztrájkolhatnak jogszerűen. Az InfoRádió úgy tudja: a Munkaügyi Bíróság nem foglalt állást a kérdésben. A pedagógus szakszervezetek sztrájkbizottsága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma november végén fordult bírósághoz a jogértelmezési zavarok tisztázásáért.

Még mindig nem tudják a pedagógusok, hogyan sztrájkoljanak

Továbbra sem világos, hogy az iskoláknak a sztrájk idején kell-e elégséges szolgáltatást biztosítaniuk, és ha igen, akkor mit pontosan. Az InfoRádió úgy értesült: a Munkaügyi Bíróság elhárította a négy pedagógus-szakszervezet sztrájkbizottságának és az emberi erőforrások miniszterének beadványát különféle okokból. A tárca vezetőjét arra hivatkozva, hogy ő nem kompetens állásfoglalást kérni, a sztrájkbizottságét meg azért, mert nincs konkrét sztrájkidőpont.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, mivel az új munkaidő-számításról és a béremelésről, vagyis a legfontosabb kérdésekről még nem egyeztek meg a tárcával, lassan el kell gondolkodni a sztrájk napjának kitűzésén.

A mihamarabbi megegyezést nem segítik az ellentmondásos nyilatkozatok sem - tette hozzá Mendrey László, aki nehezen értelmezi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szavait a pedagógus-életpályamodell szeptemberi bevezetéséről, miközben egy, az Európai Bizottságnak elküldött kormánydokumentum szól a 2014-re történő halasztásról.

Úgy tudjuk Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 15-e körül folytatja a tárgyalást a sztrájkbizottsággal. A szakszervezetek kitartanak a 20 százalékos béremelés mellett, bíznak a megegyezésben annak ellenére, hogy a kormány már meg is szegte a sztrájktárgyalásokon tett ígéretét, miszerint a közoktatás kivételt képez majd a közszférában bevezetett kényszernyugdíjazás alól, azaz bizonyos feltételek esetén továbbra is dolgozhatnak majd a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusok.