Az orvosok bíznak az adott szóban

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: Szócska Miklós becsületszavát adta arra, hogy azoknak, akik maradnak, nem lehet kevesebb jövedelme, mintha kapnák a nyugdíjat és a munkabért is.

Az orvosok bíznak az adott szóban

Az egészségügyi államtitkárság szerint hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a közszolgálati dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezést nem szüntették meg, nem halasztották el, és alanyi mentességet sem kapnak az egészségügyben dolgozók. Közölte, hogy több, később kidolgozandó, apróbb részletszabály van, amely egyelőre nem tiszta.

Bélteczki hangsúlyozta: nem igaz, hogy aki februárig nem kapja meg a mentesítést, annak megszűnik a munkaviszonya, de február elsejéig kérelmezni kell a mentesítést. Az egyedi kérelmeket a Miniszterelnöki Hivatal fogja elbírálni, és egyénileg kell kezdeményezni minden egyes kérelmet - közölte Bélteczki. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a Duna Közbeszéd című műsorában határozott eredménynek nevezte, hogy kiderült, a háziorvosi ágazat megnyugodhat.

A MOSZ elnöke a műsorban arról is beszélt, hogy azok a kollégák, akik maradnak, nem kaphatnak kevesebb jövedelmet, mintha kapnák a nyugdíjat és a munkabért is. Mint közölte, ez határozott ígéret volt, becsületszavát adta az államtitkár. Hozzátette: nincs más lehetőség, mint hogy bízunk az adott szóban. Bélteczki János kiemelte továbbá, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a tárgyaláson kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnökkel abban maradtak, hogy minden egyes munkavállalóra szükség van az egészségügyben.

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke hozzátette: februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét is.