A PDSZ kemény sztrájk-tárgyalást ígér

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke reméli, hogy nem kell megbontania a sztrájkbizottság egységét, de ha a pénteki tárgyalásokon nem tapasztal elmozdulást a kormányzat részéről, a tömörülés kész akár önállóan is sztrájkot hirdetni.

A PDSZ kemény sztrájk-tárgyalást ígér

Mendrey László, a PDSZ elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "elmentek a falig", és a pedagógusok nehezen viselik a kialakult helyzetet. Utalt arra, hogy továbbra sincs bírósági döntés a sztrájk esetén még elégséges szolgáltatásokról, és a sztrájkbizottság sem döntött még arról, hogy legyen-e munkabeszüntetés.

Ha a kormányzattal való tárgyalásokon nem lesz elmozdulás, és a többi szakszervezet nem akar sztrájkot hirdetni, a PDSZ kész ezt egyedül is megtenni - mondta. Megjegyezte: érdekeltek az együttműködésben, hiszen az erejüket együtt tudják megmutatni.

Az érdekvédő jelezte, ha sztrájkra kerülne sor, február második felében lehet, de a napját egyelőre nem kívánta közölni. A munkabeszüntetés nem néhány órás vagy egynapos lehet, több napon át is tarthatna - mondta kérdésre válaszul, hozzátéve: egyre inkább ez az elvárás érkezik a pedagógusoktól.

Megerősítve az MTI-nek előző nap elmondottakat, jelezte: az országos választmány 80 százalékos többséggel úgy döntött, ne írják alá a kormány által a sztrájkbizottságnak javasolt megállapodástervezetet, az abban foglaltak ugyanis köszönő viszonyban sincsenek az eredeti követelésekkel.

Mendrey László kiemelte: a fő cél a pedagógus-munkahelyek megmentése, ami a kötelező órák számától függ. A PDSZ folyamatosan azt mondta, szeretnék ezt rögzíteni heti 22 órában. Nem tartják indokoltnak azt sem, hogy a pedagógusok munkaterhelése növekedjen, és elfogadhatatlan a béremelés minden szintű elutasítása is - jegyezte meg. Közölte: a közalkalmazotti bértábla 20 százalékos emelését szeretnék továbbra is elérni.

Az a fajta kormányzati hurráoptimizmus, hogy minden rendben van, és a pedagógusok "egy emberként" állnak a kormányzat mellett, finoman fogalmazva, nem megalapozott - mondta. Hozzátette: az is költői túlzás, hogy az állami kézbe vétel zökkenőmentesen haladna, távolról sincs így.

A PDSZ nem üzenget a sajtóban - utalt egy másik szakszervezet (a Pedagógusok Szakszervezete) vezetőjének előző napi szavaira. Mint mondta, az országos választmány döntéséről levélben tájékoztatta a sztrájkbizottság tagjait a hétvégén.