PDSZ: a miniszter téved a sztrájkhajlandóság megítélésében

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az emberi erőforrások minisztere téved a sztrájkhajlandóság megítélést illetően. Mendrey László, a szervezet elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a szakszervezetek reprezentativitási adataira oly szívesen hivatkozó Balog Zoltán kijelentését nem támasztják alá adatok.

PDSZ: a miniszter téved a sztrájkhajlandóság megítélésében

Állítása a szakszervezetek százalékos arányát a pedagógusok összlétszámhoz viszonyítva helytelen, téves - írta a PDSZ vezetője arra reagálva, hogy Balog Zoltán azt mondta, a pedagógustársadalom mintegy kilencven százalékát képviselő szakszervezetekkel írt alá kedden megállapodást.

Mendrey László hozzátette: ha rákényszerül a PDSZ és sztrájkot hirdet, akkor nem a szakszervezeti vezetőket, nemcsak saját és más szakszervezetek tagjait hívja, hanem minden munkavállalót, akit érint az oktatás átalakításának politikailag forszírozott, szakmai és gyakorlati szempontból problémás átalakítása. Ők pedig nagyon sokan vannak - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy szerinte sajátos értelmezése a valóságnak az, miszerint a PDSZ felállt volna a tárgyalóasztaltól. A legutolsó pillanatig kitartottak, végig hitték, hogy van esély egy értelmes, valóban tartalmas megállapodásra. A tárgyalások lezárásakor kiderült, hogy tévedtek, így nem tehettek mást, kiléptek a sztrájkbizottságból.

Szerinte téved a miniszter abban is, hogy földrajzi eltérés szerinti jelentős különbségről beszél a pedagógus bérek között, külön kiemelve Kelet-Magyarország és a XII. kerület esetét. Minden közalkalmazott - így a pedagógus - bérét is az egységes közalkalmazotti bértábla határozza meg, hosszú évek óta. Pontosan azért, hogy ne legyen különbség az azonos kategóriába tartozó pedagógusok bérezése között, és érvényesüljön az egyenlő munkáért egyenlő bér alapelve - írta Mendrey László.

Azt gondolnánk, hogy az oktatásirányításért felelős kormányzati szereplő számára ez evidens, úgy tűnik nem az - fogalmazott. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter az állami fenntartásba vételt egy vízi alkalmatossághoz hasonlította, amely egy múlt századi oktatáspolitikusról kapta a nevét, közölte: a parttól távolodó Klebelsberg nevű hajóba a többséget a törvény erejével bekényszerítették. A parton maradók ugyan nem látják a kormányrudat, de azt igen, hogy a hajó rossz irányba halad, az iránytűt manipulálják. S ezt tudják az utasok is - zárta állásfoglalását az SOS jelzéssel az érdekvédő.

Balog Zoltán a pedagógus-szakszervezetek sztrájkbizottságával kötött megállapodás keddi aláíráshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a szerződés azért jelentős, mert a szakszervezetek vállalták a kormánnyal a partneri szerepet, "beszállnak a csónakba, a Klebelsberg nevezetű hajó pedig az iskolák állami fenntartásba vétele felé halad." Ez azt szolgálja, hogy a gyermekek és a pedagógusok jobb helyzetbe kerüljenek azzal, hogy emelkedik az oktatás színvonala, és a pedagógusok biztonságosabban tudják a szakmai pályafutásukat tervezni.

Reményét fejezte ki, hogy más pedagógus-szakszervezetek is belátják, "érdemes együttműködni". Akikkel eddig megállapodtak, azok a pedagógustársadalom mintegy 90 százalékát képviselik - mondta.

PDSZ pedagógus sztrájk Mendrey