Megalakult a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége

A három legnagyobb vasutas szakszervezet - Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), Vasutasok Szakszervezete (VSZ), Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSzSz Szolidaritás) - történelmi jelentőségű szövetséget hozott létre 2013. január 31-én: a Vasutas Szakszervezetek Szövetségét (VASZ).

Megalakult a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége
  1. A Vasutas Szakszervezetek Szövetségébe tömörült munkavállalók számára elfogadhatatlan, hogy a vasutas munkavállalók évek óta nem részesülnek a reálkereset szinten tartását eredményező béremelésekben. A gazdasági válság hatásait enyhítő éves bérkompenzációk csak a bérek nominális szinten tartását biztosították. Szövetségünk felszólítja a vasúti közlekedésben és az azt kiszolgáló területen működő munkáltatókat az érdemi bértárgyalások haladéktalan megkezdésére az általunk képviselt munkavállalók reálkereset-növekedése érdekében.
  2. A MÁV csoport társaságainak és a GySEV ZRt. korábbi kollektív szerződései több, a munkavállalók és az érdekképviseleti szervezetek számára a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinél kedvezőbb feltételeket biztosító szabályt tartalmazott. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a munkavállalók számára kiharcolt kedvező munkaviszonyra vonatkozó szabályokat az „új" Munka Törvénykönyve hatályba lépése a köztulajdonban álló vállalatok munkavállalóit diszkriminálva megsemmisítette, a Munka Törvénykönyvi szabályoktól való kollektív szerződéses eltérést a munkavállalók számára fontos kérdésekben megtiltotta. A kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a kompetens érdekképviseleti fórumokon a munkáltató munkavállalóit diszkrimináló Munka Törvénykönyv szabályozások módosításáról.
  3. A MÁV Csoport átalakítása, a tevékenységek integrálása a VASZ számára csak abban az esetben fogadható el, ha Szövetségünkkel egyeztetett formában, és egyetértésünkkel kerül rá sor. Az átalakítási folyamat nem vezethet a munkahelyek megszűnéséhez. Kiemelten fontos számunkra a vasúti munkáltatóknál a foglalkoztatás-politikai intézmények továbbműködtetése.

 

Budapest, 2013. január 31.

vasutas VDSzSz VASZ mozdonyvezetők VSZ szövetség


Képek: