Sztrájkbizottság mellett nyilatkozatháború

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint szakmai érvek helyett lejárató kampányt indított a szaktárca. Mendrey László azt mondta: tartja magát a nyilatkozattételi moratóriumhoz. Az Emmi korábban azt közölte, a PDSZ követelései káoszt és exlex állapotot okoznának.

Sztrájkbizottság mellett nyilatkozatháború

Az Emmi csütörtöki közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány megállapodást kötött a januárban a sztrájkbizottságot alapító három szakszervezettel, ám a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utolsó pillanatban kihátrált a szövetségből, noha – az Emmi szerint – a kormány a legfontosabb követelések mindegyikére kompromisszumos megoldásokat kínált.

A PDSZ ezután önállóan alakított sztrájkbizottságot. Az oktatási tárca szerint azonban „a szakszervezet olyan követeléseket fogalmaz meg, amelyek elfogadása teljes káoszt és exlex állapotot eredményezne a köznevelés egész rendszerében".

A minisztérium kitér a PDSZ vélt politikai „hátszelére" is. Kijelenti, hogy a szakszervezet hozzáállása egyértelműen politikailag motivált. Ezt azzal „bizonyítja" az Emmi, hogy az egyeztetéseken a PDSZ színeiben a Haza és Haladás Alapítványhoz és a Demokratikus Koalícióhoz kötődő szakértők vesznek részt. Továbbá emlékeztetnek, hogy a PDSZ januárjában együttműködési megállapodást kötött a Magyar Szolidaritás Mozgalommal (Szolidaritás).

A PDSZ elnöke visszautasítja az Emmi vádjait. Mendrey László az FN24-nek elmondta, nem lepte meg a nyilatkozat, „mert ha nincsenek érvei a minisztériumnak, akkor mindig manipulálnak, próbálják a PDSZ-t és az elnökét besározni". Nem csak megkérdőjelezhető, hanem mulatságos is felemlegetni és besározni – az ország legkiválóbb oktatási elemzői közé tartozó – szakértőik nevét egy olyan minisztérium részéről, amelyik nem tud megnevezni egyetlen olyan oktatási szakértőt sem, akinek a nevéhez köthető lenne a köznevelési törvény. „Ez nevetséges, szánalmas, és ennél többet vártam volna a minisztériumtól" – fogalmazott Mendrey László. Hozzátette: az Emmi vádaskodó közleményét sem írta alá senki, ő viszont mindig névvel vállalja a nyilatkozatait, közleményeit.

Az elnök visszautasítja a pártelkötelezettség vádját is. Sem az Együtt 2014, sem a Szolidaritás, sem a Haza és Haladás nem párt, ha azzá alakulnak, akkor a PDSZ is átgondolja a velük való kapcsolatot.

Az sem igaz, hogy a PDSZ felrúgta volna a tárgyalásokat – mondja Mendrey. – „A legeslegutolsó pillanatig vártunk egy ésszerű kompromisszumot, de a kormány nem állt elő ilyennel. Az, hogy a másik három szakszervezetnek vállalható volt a megállapodás, az ő dolguk."

PDSZ pedagógusok Mendrey