Dunaferr: szerda 13 órakor leáll a munka

Határozatlan idejű sztrájk kezdődik szerda délután az ISD Dunaferr Zrt.-nél, miután a társaság reprezentatív szakszervezetei - a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet - elutasították a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát.

Dunaferr: szerda 13 órakor leáll a munka

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség már hétfőn bejelentette, hogy tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a bérfejlesztési ajánlatot, és február 20-án 13 órától a Dunaferr Társaságcsoport területére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdet. A Dunaferr Ifjúsági Szervezet kedden szintén elutasította a cégvezetés ajánlatát és csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Közös közleményük szerint a cél a 2013. évi bér- és szociális megállapodás szakszervezeti követeléseinek kikényszerítése. A sztrájkbizottság megalakult, annak vezetője Mucsi Zoltán lett, tagjai Borbély Zoltán, Molnár László és Csapó Tamás. Közölték a cégvezetéssel, hogy a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál is megalakítják a helyi sztrájkbizottságokat. A szakszervezetek rögzítették, hogy készek további egyeztető tárgyalásokra.

Szerdán 13 és 15 óra között a dolgozók a lehető legtöbben sztrájkolni fognak, utána ésszerű létszámokkal, „a legkisebb ráfordítással a legnagyobb kárt” kívánják okozni. Elsősorban a meleg- és a hideghengerműben, valamint a kiszállítási területen lesz folyamatos munkabeszüntetés. Jövő hét elején az Ukrajnából érkező alapanyag (buga) vasúti beszállítását is megakadályozzák. Jövő szerdára pedig a budapesti orosz nagykövetség elé terveznek demonstrációt.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban 5,2 százalékos béremelést követelt.

Dunaferr vasmű sztrájk