Tovább folytatódik a sztrájk a vasműben

Február 21-én 13:30-kor találkoztak a menedzsment és a szakszervezetek képviselői, hogy folytassák a tárgyalásokat a 2013. évi bér és szociális megállapodásról. A 90 perces kemény tárgyalás alatt az álláspontok egyáltalán nem közeledtek.

Tovább folytatódik a sztrájk a vasműben

Tankhilevich Úr határozottan kijelentette, hogy a főrészvényes azt üzeni, a sztrájkfenyegetettség alatt nem lehet aláírni semmilyen megállapodást. A cégvezető Úr az Igazgatótanácstól üres kézzel tért haza, ugyanis nem rendelkezett olyan felhatalmazással, amely alapján elfogadhatta volna a szakszervezetek által javasolt 5,2 %-ot.

A vezetés által javasolt béremelés továbbra is 3,5%, a szociális járandóságok összegének emelése nélkül. Új munkáltatói javaslatként jelent meg a korábban néhány sorban közölt középtávú megállapodási javaslat, amelynek lényege az volt, hogy az idei szabadságos és karácsonyi béreket nem kívánja kifizetni ebben az évben, hanem azokat a 2014 és 2015-ös évekre kívánja átütemezni. A szakszervezetek kérdésére, hogy milyen garanciát tud adni arra, hogy ezek az átütemezett összegek valójában kifizetésre kerülnek, nem adott konkrét választ. A cégvezető bejelentette azt is, hogy a középtávú megoldás részeként a DTKSZ-t felül kívánja vizsgálni.

A bérkövetelések teljesítéséért szerdán délután egy órakor megkezdődött általános sztrájkhoz újabb üzemek csatlakoztak a Dunaferr-ben. Míg az első napon a hengerművek és a szállítás bizonyos részei szüntették be a munkát, azóta a kokszolóban és az acélműben is sztrájkot szerveztek. Szombat-vasárnap a Tömörítő 13 és 15 óra között sztrájkot tart.
Hétfő délelőtt pedig kiderül, hogy a kohó üzem is csatlakozik-e a sztrájkhoz.

A sztrájk a megállapodás aláírásának hiányában folyatódik. A sztrájkolók továbbra is olyan határozott kiállást várnak a szakszervezetektől, mint amennyire Ők is elszántak az ügy mellett.

Dunaferr sztrájk vasmű