Megállapodás a Dunaferrnél, vége a sztrájknak

2013. február 26-án, egy hét sztrájkot követően, este 18.45 órakor hosszas egyeztetés után, végre aláírásra került a 2013. évi bér- és szociális megállapodás a Dunaferrnél. A tárgyaló delegáció érvényesítette mindkét szakszervezet testületének álláspontját.

Megállapodás a Dunaferrnél, vége a sztrájknak

A többfordulós tárgyalási folyamat eredményeképpen visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a Kollektív Szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5%-os alapbérfejlesztésben részesülnek. 2013. július 1-jétől további 1%-kal emelkedik a munkavállalók alapbére. A fejlesztés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételeket.

A szabadságos bért a munkáltató a Kollektív Szerződésben szabályozott módon, annak esedékességi idejében teljes egészében kifizeti. A karácsonyi bér átütemezésre kerül oly módon, hogy azt a munkáltató 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben fizeti meg a munkavállalók részére, amennyiben az I. számú nagyolvasztó átépítése befejeződött. A munkáltató 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe.

Továbbá a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a Kollektív Szerződést 2014. június 30-a előtt nem mondja fel. A 2013. február 26-án délután Dunaújvárosban aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő. A megállapodás aláírásával egyidőben a munkabéke helyreállt, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé február 27-ére tervezett demonstráció is.

Dunaferr sztrájk megállapodás


Letölthető dokumentumok:

megallapodas_dokumentum.pdf