PDSZ: Országos sztrájk kezdődik

Mendrey László, a PDSZ elnöke állásfoglalásában felidézte, hogy képviselőik március 4-én egyeztettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képviselőjével a sztrájk idején szükséges személy- és vagyonbiztonság, valamint a tanulók felügyeletének kérdéseiről. Ez a tárgykör foglalja magában az úgynevezett elégséges szolgáltatás témakörét.

PDSZ: Országos sztrájk kezdődik

Hozzátette: álláspontjuk szerint sem a sztrájktörvényből, sem pedig a nemzeti köznevelési törvényből nem vezethető le, hogy a munkabeszüntetés idején a pedagógusok feladata lenne a tanulók felügyeletének biztosítása. Közlése szerint véleményük megalapozottságát támasztja alá az, a Klik elnöke, Marekné Pintér Aranka által március 8-án aláírt, és hozzájuk eljuttatott levél, amelyben az áll, hogy „egy esetleges sztrájk idején a Klik valamennyi tankerületben biztosítani fogja a tanulók elhelyezését." Ezek után nehezen érthető az intézményfenntartó nyilatkozata - zárta állásfoglalását az érdekvédő.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pénteki tájékoztatása szerint nem tárgyaltak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) a még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről, és nem is született erről semmilyen megállapodás. A Klik pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sztrájkban részt vevők személy- és vagyonvédelmének tárgyában kereste meg őket egyeztetés céljából a PDSZ.

A központ kiemelte: ez a kezdeményezés nem szólt a még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről.

Mint írták, a Klik a sztrájktörvény rendelkezéseinek eleget téve március 4-én fogadta a PDSZ képviselőit, és akkor az említett témában egyeztettek. Ennek eredményeként a PDSZ vállalta, hogy a munkabeszüntetés idejére biztosítja a sztrájkban részt vevő foglalkoztatottak személyi biztonságát, továbbá gondoskodik a sztrájk ideje alatt az intézmények vagyonának védelméről, miközben a Klik gondoskodik a tanulók személyvédelméről - olvasható a központ közleményében.

Tekintettel arra, hogy a PDSZ által szervezett munkabeszüntetést „gördülő sztrájkként" hirdetik meg, a Klik az egyeztetésen azt vállalta, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne biztosítaniuk a tanulók felügyeletét, és ehhez a március 8-án írt levelében az esetleges sztrájkhelyszínekről előzetes tájékoztatást kért. A még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről nem tárgyaltak a felek, így erről nem is született semmilyen megállapodás - közölték.

A PDSZ pénteken jelentette be, hogy a március 18-ai héten kezdik meg a sztrájkot a közoktatásban, a kezdőnapot azonban a szakszervezet elnöke nem jelölte meg.

PDSZ sztrájk pedagógus