BKV: függőben a sztrájk

Egyelőre kivárnak a BKV szakszervezetei és a cégvezetés tegnapi béremelési ajánlatát értékelik. Az érdekvédők célja a bérek reálértékének megőrzése, ám az átlagosan három százalékos javaslat ezt nem teszi lehetővé.

BKV: függőben a sztrájk

Nem hárult el a sztrájkveszély a BKV-nál: tegnap megkezdődtek ugyan az idei béremelésről szóló érdemi tárgyalások azzal, hogy a menedzsment megtette - előző este már nyilvánosságra hozott - ajánlatát, ám ezt egyelőre még értékelik a szakszervezetek és emiatt nem is "fújták le" a hetekkel korábban "élesített" sztrájkkészültséget. A cégvezetés átlagosan 3 százalékos bérfejlesztést ajánl mintegy 12 ezer munkavállalójának. Ez azt jelenti, hogy a vállalat Bolla Tibor vezérigazgató tájékoztatása szerint bruttó 1,65 milliárd forintot tud emelésre fordítani.

Bár ez nem minden dolgozót érint, ezeken az összegeken felül az ajánlati csomag része a mintegy 200 millió forint összértékű, a 2012-es évre szóló törzsgárda-jutalom kifizetése. Igaz, ez nem "friss" pénz, hiszen ennek kifizetését már tavaly megígérte a vállalat, a kérdés rendezését pedig február 28-i határidőre vállalta a szakszervezetekkel tavaly között egyezség szerint, ez pedig már le is járt.

Ez a három százalékos ajánlat egyébként előrelépés ahhoz képest, hogy a jelenleg 122 milliárdos idei BKV-büdzsé mellett sokáig a levegőben lógott egy ennél takarékosabb, 115 milliárdos költségvetési opció is, amely viszont egyáltalán nem számolt bérfejlesztéssel. Ehhez képest elmozdulás a mostani három százalékos ajánlat - ismerték el lapunknak az érdekvédők is. A három, sztrájkbizottságot alakított érdekképviselet egyike, a VTDSZSZ elnöke lapunknak azt mondta: egyelőre számolnak, és a ma folytatódó egyeztetéseken azt nézik meg, hogy ezeken a kereteken belül hogyan tudják elosztani a pénzt.

Az átlagosan 3 százalék ugyanis egész évre és egységesen, fejenként értendő, ám ha nem januártól visszamenőleg, hanem mondjuk csak április elsejétől nőnek a bérek - a rendelkezésre álló pénz persze marad -, akkor ennél jóval nagyobb, 4-5 százalékos bérfejlesztés is kijöhet az év hátralévő részére - magyarázta. Sőt adott esetben még ennél is nagyobb, ha differenciált bérfejlesztést hajtanak végre. Ez sem lenne ismeretlen, hiszen az utóbbi években már így emeltek bért a cégnél. Eszerint az alacsonyabb keresetűek többet, majd a magasabb fizetéssel rendelkezők sávosan egyre kisebb emelést kapnának, míg esetleg a legmagasabb, vezetői fizetési kategóriákban egyáltalán nem lenne emelés - erre szintén volt példa korábban.

A másik tárgyaló érdekképviselet, az EKSZ elnöke lapunknak azt is megjegyezte: elfogadhatatlannak tartják, hogy a menedzsment csak a három ajánlati elemről egyben, ultimátumszerűen hajlandó tárgyalni. Nemes Gábor szerint ugyan sztrájkidőpontot ők sem tűztek ki, de megkezdték a tagságuk körében az esetleges munkabeszüntetés szervezését. A harmadik érdekvédő, Schumacher Ferenc - a TDFSZSZ elnöke - is azt mondta lapunknak, hogy a 3 százalék nyilván több mint a nulla, de messze van az inflációkövető emelés mértékétől, így mindenképpen tovább tárgyalnak, a sztrájkkészültség fenntartása mellett.

BKV sztrájk bérkövetelés