Vasutasok a bérfejlesztésért

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) március 18-i rendkívüli elnökségi ülésén a vasutas munkavállalók idei bérfejlesztésének kérdésével foglalkozott.

Vasutasok a bérfejlesztésért

A VASZ elnöksége a 2013. évi infláció mértékét lefedő, január elsejéig visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak, a munkaadói konföderációk részéről továbbra is 4-5,2 %-os bérajánlást vár el a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége.
A bérajánlás létrejöttét a munkaadói konföderációk közül egyedül a Vállalkozók Országos Szövetsége akadályozza.

Amennyiben a Vállalkozók Országos Szövetsége továbbra sem bírálja felül tarthatatlan álláspontját, és emiatt nem jön létre a bérajánlás, abban az esetben a VASZ április második hetétől tiltakozó akciósorozatba kezd, amihez további szakszervezetek csatlakozására számít.
Emellett a VASZ felkéri a Kormányt a köztulajdonban lévő vállalatokra vonatkozó bérajánlás megtételére.

A MÁV Csoport cégeinél öt éve nem történt reálkereset-fejlesztés, ami a mintegy huszonötezer vasutas munkavállalót képviselő VASZ szerint a továbbiakban tarthatatlan. A Szövetség korábban már felszólította a Vállalkozók Országos Szövetségét álláspontjuk felülbírálására, illetve az országban működő többi szakszervezetet is felkérte arra, hogy saját eszközeikkel fejtsenek ki nyomást annak érdekében, hogy a bérajánlás mielőbb létrejöhessen.

A munkaadói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a megállapodás létrejöttének, hozzáállása sok százezer család életkörülményeit lehetetleníti el.

VASZ vasutas bérajánlás VOSZ