Az ETUC üdvözli az Európa Parlament döntését

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) örömmel fogadta, hogy az Európa Parlament 2013. március 12-én három, a nemek esélyegyenlőségével és a nők jogaival kapcsolatos határozat elfogadása mellett döntött. Ezek témái a gazdasági válság nőkre gyakorolt hatásai, a nemi sztereotípiák és az észak-afrikai nők helyzete.

Az ETUC üdvözli az Európa Parlament döntését

Manapság, amikor a nemek közti esélyegyenlőség növekedése a munkahelyen és a társadalomban megállni, olykor pedig visszafejlődni látszik, az ETUC üdvözli a figyelmet, melyet az Európa Parlament szentel ezeknek az ügyeknek, valamint a széles körű politikai támogatást, melyeket ezek az indítványok élveztek.

A határozatok elfogadását megelőzően azonban az Európa Tanács képviselői csak igen kevés számban voltak jelen a Nemzetközi Nőnap alkalmával rendezett e fontos ügy plenáris vitáján.

Az ETUC Szövetségi titkára, Claudia Menne a következőképpen nyilatkozott: "A szakszervezeti mozgalom már egy ideje igyekszik felhívni a figyelmet arra a kettős hatásra, melyet a válság és a megszorítások gyakorolnak a nők helyzetére. Üdvözöljük, hogy az Európa Parlament vezetősége elkötelezettnek mutatkozott aziránt, hogy az ügyet napirendjére tűzze. Ugyancsak támogatjuk az Európa Parlament tagjainak felhívását, miszerint kézzelfogható tettekre van szükség európai szinten a nemek közti sztereotípiák leküzdésére, valamint azon észak-afrikai nők támogatására és jogaik biztosítására, akik az Arab Tavasz aktív szereplői voltak. Az ETUC sürgeti a többi európai intézményt és a tagállamok kormányait, hogy az Európa Parlament javaslatát megfontolva konkrét lépéseket tegyenek."