Mi lesz a BKV-dolgozók béremelésével?

Megemelte ugyan az idei bérfejlesztésre vonatkozó eddigi ajánlatát a BKV menedzsmentje, ám csupán néhány tízmillió forinttal, vagyis az igazgatóság pénteki ülésén nem kapott zöld utat a szakszervezetek összességében mintegy 200 millió forintos pluszkövetelése.

Mi lesz a BKV-dolgozók béremelésével?

A Népszava információi szerint ez azt is jelenti: akárhogyan osztják is el a rendelkezésre álló pénzt, a mintegy 11500 BKV-dolgozó közül nem mindenki tudja megőrizni bérének reálértékét.

Még ahhoz is némi számokkal való bűvészkedés kell, hogy a többség esetében kimutatható legyen az 5 százalék - vagyis a várható infláció - körüli jövedelem-növekedés.

A dolgozók alapbérét nem januárig visszamenőleg, hanem április elsejétől emelnék havi bruttó 10 ezer forinttal, továbbá kapnának havi 5000 forint étkezési jegyet, ami áprilistól ugyan "kiadná" az infláció körüli emelést, de egészt évre számítva már alatta maradna. Ráadásul emelést csak az átlagfizetéssel rendelkezők és az az alatt keresők kapnának. A bruttó 10 ezer után pedig még személyi jövedelemadót is kell fizetni.

Ennek az lenne a cégvezetés szerint az "ára", hogy a jövőre 1100 dolgozónál - vagyis minden tizedik munkavállalónál - esedékes ötévente adható jubileumi elismerés (ami törzsgárda jutalom néven közismert) számításának alapja nem a korábbi gyakorlat szerinti minimálbér összege lenne, hanem csak 55 ezer forint.

BKV béremelés