Az EVDSZ is sürgeti a bérajánlást

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) 2013. március 13-án tárgyalta az iparágban folyó bértárgyalások helyzetét. Ennek során megállapítást nyert, hogy a helyi szintű bértárgyalásokat - annak ellenére, hogy az iparágban 2013. február 6-án megkötésre került az ez évi bér- és szociális megállapodás - nagyban hátráltatja, hogy nem született sem országosan, sem a versenyszférában bérajánlás.

Az EVDSZ is sürgeti a bérajánlást

Az EVDSZ Szövetségi Vezetősége tudomása szerint ezen bérajánlás a Vállalkozók Országos Szövetségének magatartása miatt nem született meg, annak ellenére, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának munkaadói és munkavállalói szervezetei közös munkával megállapodás közeli helyzetet értek el.

Az EVDSZ - csatlakozva a Vasutas Szakszervezetek Szövetségének kezdeményezéséhez és a LIGA Szakszervezetek e témában rögzített álláspontjához - minden nyomásgyakorló eszköz bevetését megfontolja, amennyiben a Vállalkozók Országos Szövetsége nem vizsgálja felül a bérajánlásra vonatkozó álláspontját, illetve az ő elzárkózása miatt nem jön létre országos, de legalább a versenyszférára érvényes bérajánlás.

Az EVDSZ felhívja a figyelmet, hogy az országos, illetve a versenyszférára vonatkozó bérajánlás elmaradása a munkavállalók jelentős részét hátrányos helyzetbe hozza, hiszen a munkáltatók a jelenlegi gazdasági körülmények között semmiféle késztetést nem kapnak arra vonatkozóan, hogy legalább az inflációval megegyező béremelést hajtsanak végre.

Az EVDSZ ezen állásfoglalását az EVDSZ Szövetségi Vezetőségének 2013. március 13-án meghozott, alábbi határozata alapján adja ki:

11/2013. (03.13.) sz. határozat: Az EVDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2013. évre a versenyszférában országos bérajánlás nem született. Az EVDSZ követeli, hogy az ehhez szükséges tárgyalásokat a versenyszférában folytassák le és ennek eredményeként az érdekegyeztetésben résztvevők állapodjanak meg az ajánlott bérnövekedés mértékében, különös tekintettel arra, hogy a munkavállalók reálpozíciója ne romoljon. Felhatalmazzák az EVDSZ elnökét, hogy ezzel kapcsolatosan állásfoglalást tegyen közzé az EVDSZ nevében."

bérajánlás