A MÁV-nál öt éve csökkennek a bérek az infláció mértékével

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSZSZ Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) bérajánlás elfogadását sürgeti a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumban (VKF). Ha ez nem jön létre, felszólítja a kormányt a köztulajdonban lévő vállalatokra vonatkozó bérajánlás megtételére - közölte a VASZ.

A MÁV-nál öt éve csökkennek a bérek az infláció mértékével

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége közleménye szerint a VKF-ben a bérajánlás létrejöttét a munkaadói konföderációk közül továbbra is egyedül a Vállalkozók Országos Szövetsége akadályozza. A szakszervezeti szövetség csütörtöki küldöttgyűlése megerősítette az elnökség döntését: ha a Vállalkozók Országos Szövetségének magatartása ellen az április 8-ával kezdődő hétre tervezett tiltakozásuk nem vezet eredményre, a VASZ-t alkotó három szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a MÁV-csoportnál a bérfejlesztésről, eredménytelenség esetén pedig vasutassztrájkot hirdet.

A MÁV Csoport cégeinél öt éve az infláció mértékével folyamatosan csökken a munkavállalók reálkeresete, ami a mintegy huszonötezer vasutast képviselő VASZ szerint a továbbiakban tarthatatlan - hangsúlyozza közleményében a vasutas munkavállalókat tömörítő szövetség. Közleményében a VASZ emlékeztet arra, hogy korábban már többször is felszólította a Vállalkozók Országos Szövetségét álláspontjának felülbírálására, hogy a bérajánlás mielőbb létrejöhessen.

MÁV vasutas VDSZSZ VASZ bérajánlás