Semmibe veszi a Kúria döntését a német cégvezetés?

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet közleménye: A Hochtief-Budapest Airport menedzsmentje egy fantom-szerveződést ismer el „választási bizottságnak”a cégnél esedékes Üzemi Tanács (ÜT) választás előtt, holott jogerős ítélet mondja ki: a LESZ által alakított Választási Bizottság működik jogszerűen. Valószínűleg attól tartanak, egy erős ÜT beavatkozhat a biztonsági terület tervezett kiszervezésébe.

Semmibe veszi a Kúria döntését a német cégvezetés?

A Hochtief-Budapest Airportnál tavaly ősszel, négy alkalmazott magánszemély önkényesen választási bizottságot alakított, és elkezdték a rég óta esedékes ÜT-választás megszervezését. Ekkor azonban már hónapok óta működött a cégnél a LESZ által létrehívott Választási Bizottság. Az ellentmondásos helyzet miatt a szakszervezet a bíróság állásfoglalását kérte. Az igazságszolgáltatás egy korábban, még az előző ÜT státuszával kapcsolatban indított perben, első- és másodfokon is a LESZ által létrehívott testületet ismerte el jogszerűnek, majd a felülvizsgálati kérelem után, 2012 őszén a Kúria is ezt erősítette meg. Egy cégnél egy időben csak egy Választási Bizottság bonyolíthat le ÜT-választást. A LESZ levélben figyelmeztette a fantom-testület vezetőjét és a cég HR-igazgatóját a Kúria döntésére.

Mindezek ellenére a cégvezetés aktív támogatásával az önjelölt testület hozzálátott egy választás megszervezéséhez, félretájékoztatva a dolgozókat. A cégvezetés azt állítja, hogy nem kíván állást foglalni a „dolgozók közötti vitában”. Ez azonban távol áll a valóságtól. Már a per során többször beavatkoztak az eljárásba a LESZ ellenében. Az önjelölt testületnek kezdettől céges email címet (utvalasztas@bud.hu) biztosítanak. A választás kiírásához és lebonyolításához szükséges létszámadatokat a LESZ által alakított testületnek nem hajlandóak kiadni, a jogtalan testületnek azonban minden további nélkül szolgáltatnak adatot.

Azt sem nehéz belátni, hogy mi motiválhatja a vezetőséget. Elindult a számtalan problémával küszködő biztonsági terület önálló cégbe szervezése. Ezt a LESZ ellenzi, mert nem oldja meg a működés strukturális problémáit - a szakmai kiüresítést, a színvonal lezüllesztését a tapasztalt és megbízható humánerőforrás elherdálását -, csak a felelősséget távolítja a cégvezetéstől. Aki utazott a repülőtérről, a problémákat már személyesen is megtapasztalhatta, de független ellenőrzéseken és kérdőíves kutatáson is beigazolódott: komoly befektetésre van szükség a szolgáltatási színvonal helyreállításhoz. Egy erős Üzemi Tanács komoly akadályokat gördíthetne a kiszervezés útjába. Ezért állhat érdekében a felsővezetésnek, hogy felé szervilis vagy érvénytelen mandátumú ÜT alakuljon.

A LESZ levélben figyelmeztette a cégvezetést és az önjelölt „választási bizottság” vezetőjét lépéseik jogszerűtlenségére. Ezért, ha nem hagynak fel a jogerős bírói határozat nyílt megcsúfolásával, anyagi felelősséggel tartoznak a következő időszakban minden dolgozókat érő, az ÜT körüli kavarásból eredő hátrányért. Ez pedig sokmilliós kártérítést is jelenthet.

légiközlekedés LESZ