Sikeres kártérítési per a Celebinél

Hosszú évekkel ezelőtt kezdődött munkaügyi per végére került pont a közelmúltban. A bíróság a LESZ mind a négy jogtalanul elbocsátott tagjának milliós kártérítést ítélt meg. A 2009-ben a Celebi GH-nál dolgozó Béres Józsefet kérdeztük az ügy hátteréről.

Sikeres kártérítési per a Celebinél

Mikor és hogyan kezdődött a pereskedés? Miért követeltek kártérítést?

Még 2009-ben a Budapest Airportnál sztrájkba léptek a biztonsági területen dolgozók. Ekkor negyedmagammal úgy döntöttünk, hogy szolidaritásból a Celebinél is leállunk egy órára a műszaki eszközkezelő területen. Erre a törvény szerint jogunk van, és igazán nagy fennakadást sem okozott a török tulajdonú cégnek. De a menedzsment máshogy gondolta.

Ezt valahogy a tudomásukra is hozta?

Igen, persze. Szó szerint azt mondták, hogy ez megbocsáthatatlan hiba volt, amit meg fogunk bánni. Azt is hozzátették, hogy most azonnal kirúghatnának mindenkit, de egyelőre maradhatunk.

És ez be is következett…

Igen, pár hónappal később egy szombat este épp éjszakai műszakra érkeztem, amikor elvették a belépőkártyámat, közölték, hogy ki vagyok rúgva. Úgy távolítottak el a repülőtérről, mintha valamiféle bűnöző lennék. A társaim se jártak máshogy.

Mit lehetett tenni egy ilyen helyzetben?

A szakszervezet szerencsére azonnal ajánlott egy ügyvédet, aki elvállalta mind a négyünk képviseletét. Elég hosszú pereskedés lett a dologból, de végül a bíróság 2,5 és 5 millió forint közötti kártérítéseket ítélt meg a kirúgottaknak, attól függően, hogy mennyi idő után tudott valaki új munkát találni. Tehát végül győzött az igazság.

És lehet valamilyen tanulságot találni egy ilyen, végső soron mégsem vidám ügyben?

Én azt tanultam, hogy nem kell megijedni a menedzserek fenyegetőzéseitől, mert mégiscsak vannak jogai a dolgozóknak is. A törvénysértéseknek meg következményei lesznek, ha kiállunk magunkért. Láttam én már celebis vezetőt hebegni-habogni a bíróság előtt!

LESZ légiközlekedés Celebi