Így tarolhat a munkaügyi ellenőrzés

A munkaügyi ellenőrzésektől csak azok a vállalatok nem tartanak, ahol még nem volt ilyen. „Az ellenőrzés attól a pillanattól kezdődik, amikor az ellenőrök belépnek az ajtón. Az ellenőrök mindig váratlanul érkeznek, például ha panasz érkezett és ilyenkor kötelezően ellenőrzést indítanak a kormányhivatalok munkaügyi felügyelőségei.

Így tarolhat a munkaügyi ellenőrzés

A szakértő szerint az ellenőrök törekszenek arra, hogy hatékonyan, gyorsan mindent áttekintsenek a cégeknél, de jelenleg a leggyakrabban bejelentett esetekre fordítanak komoly figyelmet. „Emellett még figyelni kell a munkavállalók munkaidejének pontos nyilvántartására, a túlórák, a szabadságok adminisztrációjára, az esetleges kilépők papírjainak szabályszerű, időben történő kiadására is" - hangsúlyozta Pentz Edina, az RSM DTM bérszámfejtési vezetője a GazdaságTv-nek adott interjújában.

Ha megjelenik a munkaügyi ellenőrzés, és az ellenőrök igazolták magukat, akkor minden szükséges iratállományt a rendelkezésükre kell bocsátani, akár betekintés, akár másolás céljára. „Fontos, hogy aki a munkáltatót képviseli az ellenőrzés során (aki törvényben rögzített szabályok szerint jogosult a cég képviseletére), legyen felkészült a vonatkozó szabályozásból, sok probléma adódik ugyanis abból, hogy a munkavállalók tévesen nyilatkoznak. Ha felkészületlen a nyilatkozó, abból csak probléma lehet" figyelmeztetett a bérszámfejtési vezető.

20 millió is lehet a bírság

Az esetleges szabálytalanságok felfedése esetén a büntetési tételek egészen eltérőek lehetnek. „Attól függően, hogy milyen mértékű a jogsértés, a cégek kaphatnak figyelmeztetést, vagy büntetést" - mondta a szakértő. A bírságok 30 ezer forinttól egészen a 20 milliós maximális bírságig terjednek, ezért fontos ügyelni a szabályok betartására.

A büntetés kiszabása után a jogorvoslati lehetőségek meglehetősen szűkre szabottak. „A helyszíni jegyzőkönyvet alaposan, részletekbe menően át kell vizsgálni, mert már akkor és ott pontosítani lehet, ha valamiben nem ért egyet a munkáltató és az ellenőr. A kézhez kapott határozat ellen közigazgatási eljáráson belül lehet jogorvoslatot ellenőrizni." - mondta Pentz Edina. A munkaügyi felügyelőség minden évben, minden hónapban előre meghatározza, hogy mik azok az ágazatok, amelyeket kiemelten kezel, jelen esetben a szolgáltató szektor szereplőin a sor. „Ugyanakkor mindig vannak kiemelt területek, ilyen az építőipar, a vendéglátás, ahol szinte mindig megjelennek az ellenőrök, ám egy volt munkavállaló akár névtelenül is panaszt emelhet a munkaügyi központ felé, így bármikor számítani lehet egy ellenőrzésre" - mondta a szakértő.

Megint szaporodnak a simlis munkáltatók

A munkaügyi központ tapasztalatai szerint egy rövidebb csökkenő tendenciát megtörve tavaly ismét nőtt a munkaügyi szabálytalanságon ért munkáltatók aránya: 2012-ben a munkaügyi felügyelőségek a több mint 19 ezer ellenőrzött munkáltató csaknem 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, továbbra is kiemelkedő a feketefoglalkoztatás.

2012-ben a feketefoglalkoztatás a legtöbb esetben a bejelentés elmulasztását jelentette. Kisebb mértékben ugyan, de szintén jelen van az idénymunkával, alkalmi munkával összefüggő bejelentés nélküli foglalkoztatás és a munkavállalók munkaszerződés nélküli foglalkoztatása. Az adatok tanúsága szerint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szélesítette a szabályosan foglalkoztató vállalkozások körét.

Tavaly a feketemunkások ötöde esett az építőipari vállalkozásokra, igaz, az ellenőrzések 14 százalékát is ebben a szektorban végezték. A feldolgozóiparban és a kereskedelmi vállalkozások körében emelkedett a feltárt feketefoglalkoztatás mértéke. A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző cégeknél nem volt jelentős változás, ez az ágazat adta 2012-ben a feketemunkások 23 százalékát, amely a 2011. évhez képest csökkenés ugyan, azonban az előző esztendőhöz hasonlóan a "legfertőzöttebb" ágazat.

Ideje átnézni a munkaszerződéseket!

Január 1. napján az új Munka törvénykönyve teljes terjedelmében hatályba lépett, így nem árt újra áttekinteni, milyen változásokat hozott az új szabályozás és mik a mostantól érvényes újdonságok. A tavaly július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyve (Mt.) bizonyos szakaszait csak az idei év első napjától kell alkalmazni, praktikus okokból. Olyan folyamatban lévő dolgokra vonatkoztak ugyanis, amelyek év közbeni változtatása indokolatlanul nagy adminisztrációs többletet jelentett volna. A vállalkozások egy része a munkaszerződések módosításával is megvárta, amíg a törvény valamennyi rendelkezése hatályba lép - most eljött az ideje a szerződések áttekintésének.

munkaügyi ellenőrzés