Gaskó: a kormánnyal tárgyalunk, pártokkal nem

Amikor 2011 decemberében a szakszervezetek aláírták a munka törvénykönyvének jelenlegi változatát, akkor leszögezték, hogy az nem okozhat keresetveszteséget a munkavállalók körében. Azt remélték, hogy megélénkíti a munkaerőpiacot és a foglalkoztatás bővüléséhez vezet, ez azonban nem így lett - mondta Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.

Az elnök azt mondta ugyanakkor, hogy ha ezt akkor nem írják alá, akkor a 2011. júliusi változat lépett volna életbe, amely egy sokkal rosszabb verzió lett volna. Például megszűntek volna a szakszervezetek - emelte ki Gaskó István.

Tárgyalunk a kormányfővel, azonban pártokkal nem, sem ellenzékkel, sem kormánypártokkal -szögezte le Gaskó István.

Arra a felvetésre, hogy az Együtt 2014 - PM számít a szakszervezetekre, mint szakpolitikai felekre, azt mondta: azt látta, hogy kormánybuktatásra fogott össze az autonóm szakszervezeti szövetség az Együtt 2014-gyel, együttműködést kötöttek és a kormányváltás utáni időkre szervezkednek. 2010-ben az MSZP várható bukásának idején is az MSZOSZ az utolsó pillanatban kötött együttműködést a párttal, az MSZP országos listáján pedig ott voltak az MSZOSZ vezetői - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy csak velük tárgyal a kormány, úgy fogalmazott: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) öt konföderáció ül, ahol a kormány tárgyalásokat folytat, a versenyszférás konzultatív fórumon három konföderáció van a négy versenyszférás szakszervezetből, és úgy tudja, csak az autonómok estek ki a tárgyalásokból. Elmondta: mikor 2011 decemberében aláírták a munka törvénykönyvét, megegyeztek, hogy egy év múlva megvizsgálják működését, és mivel a kódex tavaly júliusban lépett hatályba, most telik le az egy év.

A LIGA ráadásul már korábban kutatást végzett a működési tapasztalatokról és azt látták, sok helyen változtatni kell - fejtette ki. A legnagyobb probléma a többségi állami tulajdonban lévő vállalatokra alkalmazott diszkriminatív szabályozás - emelte ki Gaskó István, aki elmondta, a sztrájktörvény visszaállítása is követeléseik között szerepel, hiszen 2010. decemberében a kormány úgy módosította azt, hogy az alkotmányos jog gyakorlását, a sztrájkjogot lehetetlenné teszi. Erről is tárgyalni szeretnének, ahogyan a 2013-as bérajánlás is követeléseik között van - hangsúlyozta az elnök.

Mint mondta, a sztrájkjog annyira nem sérült, hogy sztrájkot ne lehessen tartani, ha a sztrájkolók azonban visszaélnek a sztrájkjoggal, akkor jogellenes a sztrájk. Nincs azonban definiálva, mit jelent a visszaélés e tekintetben. Ennek ellenére, ha szükséges, meg fogják próbálni, és vannak más törvényes eszközök, amelyekkel nyomást tudnak gyakorolni - mondta.