Sztrájkbizottságot hozott létre a VDSzSz Szolidaritás

A VDSzSz Szolidaritás 2013. május 8-i Elnökségi ülésén megalakította sztrájkbizottságát - összhangban a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetségének (VASZ) korábbi határozatával.

Sztrájkbizottságot hozott létre a VDSzSz Szolidaritás

Eszerint - ahogy az a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) székháza előtt megtartott 2013. április 11-i demonstrációján is elhangzott - a közeljövőben további tiltakozó akciókra is sor kerülhet.

A VOSZ a demonstráció hatására már elfogadhatónak tartotta a bérajánlás gondolatát, de annak tartalmáról még mindig nincs egyezség. Márpedig sürgősen szükség van konkrét eredményekre annak érdekében, hogy sok százezer család ne kerüljön még kilátástalanabb helyzetbe.

Ismeretes: A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkaadói és munkavállalói oldala között hetekig tartó közös munka eredményeképp végre megállapodás-közeli helyzet alakult ki az országos bérajánlással kapcsolatban. A VKF-ben három munkaadói (AFEOSZ, MGYOSZ, VOSZ) és három munkavállalói (LIGA Szakszervezetek, MSZOSZ, Munkástanácsok) konföderáció vesz részt, közülük a demonstrációig a VOSZ volt az egyedüli kerékkötője a megállapodás létrejöttének, és elzárkózott bármilyen VKF-es bérajánlás kiadásától.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSzSz Szolidaritás április 18-án közösen kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV Zrt-nél. A három legnagyobb vasutas szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy évek óta reálkereset-veszteséget kénytelenek a vasútnál alkalmazásban lévők elszenvedni úgy, hogy közben a munkaidő és a munkahelyen töltött idő egyaránt növekedett.

A három szakszervezet épp ezért minimum az infláció mértékét elérő, 2013. január elsejétől visszamenőleges bérfejlesztést követel a vasutas munkavállalók részére. A MÁV Csoportnál ugyanis - sok más vállalathoz hasonlóan - még csak el sem kezdődtek az idei bértárgyalások. Ez mindaddig így is marad, amíg létre nem jön az országos bérajánlás.