Május 10-én kiderül lesz-e pedagógusnapi demonstráció

Amellett, hogy ,,Lesz vagy nem lesz sztrájk” kérdésre válaszolt a május 8-i PDSZ sajtótájékoztatót tartó Mendrey László, az EMMI köznevelési államtitkárságának képviselőivel zajló egyeztetésekről is sok hasznos információ hangzott el. A PDSZ Országos Választmánya pénteken dönt arról, hogy lesz-e demonstráció az idei pedagógus-napon...

Május 10-én kiderül lesz-e pedagógusnapi demonstráció

Alapvetően két témakört érintett a sajtótájékoztatón a PDSZ elnöke. Mendrey László először az örökzöld témáról, a ,,Lesz sztrájk vagy nem lesz sztrájk?” problémakörről beszélt.

Mendrey László miután elképesztőnek és tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet, elmondta, hogy az elmúlt héten megérkezett a bíróság újabb állásfoglalása arról, hogy kell-e elégséges szolgáltatást nyújtani sztrájk idején a közoktatásban, avagy nem.

A törvényszék se a KLIK, se a PDSZ állásfoglalását nem akceptálta, hanem megint formai okokra hivatkozva elutasította a beadvány elbírálását. Úgy gondolom, hogy ez a helyzet nem a bíróság, hanem a törvényalkotó tevékenysége miatt alakulhatott ki. Mellettünka törvényalkotók is azt mondják, hogy a sztrájktörvény rendkívül elnagyolt, már-már amatőr szintű jogszabály. Ugyanakkor a Kúria - néhány héttel ezelőtt hozott állásfoglalása - szerint a sztrájkjog továbbra is alkotmányos alapjog. Tehát jogszerű és szabályos tiltakozási forma a sztrájk. A minimális szolgáltatás nyújtásáról szóló szabályozás ugyanakkor szembe megy az Alaptörvénnyel - ez a jogászunk és egyben a PDSZ álláspontja is. Az, hogy ez a jogi helyzet máig sem változott meg, a PDSZ nézete szerint teljes nonszensz - tette hozzá a PDSZ elnöke.

Mendrey László az alábbiakban így folytatta tájékoztatóját: Ugyan az Alaptörvény szerint van jogunk, hogy a legerősebb nyomásgyakorló eszközt, a sztrájkot alkalmazzuk, emellett az európai jogok is lehetőséget adnának rá, ám a magyar bíróság állásfoglalása - hónapok óta - nem teszi lehetővé a sztrájkunkat, mert a törvényi szabályozás alkalmazhatatlan.

Kinek az érdeke mindez - tette fel a kérdést a PDSZ elnöke, amit persze meg is válaszolt.

Úgy gondolom, hogy a mindenkori joggyakorló, vagyis a kormány érdeke, hiszen ebben a ciklusban olyan radikális változtatásokat visznek keresztül, mely aggályokat fogalmaz meg. Sajnos azonban ezt mind a mai napig nem tudtuk megvalósítani, jogsértő sztrájkba pedig - mivel mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk - nem hívjuk a kollégákat.

De mit lehet ilyenkor tenni? Alapvetően két lehetősége van a PDSZ-nek!

Csatlakozunk a Liga által kezdeményezett akcióhoz, mely arról szól, hogy a parlament elé kell terjeszteni a sztrájktörvény azon módosítását, mely az egyértelműsítést és a Munka Törvénykönyvének (Mt.) módosítását is szolgálja.

Illetve nem maradunk addig sem tétlenek és demonstrálunk. A pénteki PDSZ OV elé terjesztjük azt a kezdeményezést, hogy az idei Pedagógusnapon, június 2-án újra demonstráljunk! A tiltakozásra - szakszervezet- és párt hovatartozás nélkül - minden érintettet, szülőket és diákokat is várunk - emelte ki Mendrey László.

A PDSZ vezetője mondanivalójának második témája az EMMI köznevelési államtitkársága képviselőivel folytatott egyeztetés volt. Itt beszélt Mendrey László az oktatás átszervezésének és a pedagógusok új típusú munkaidő-szervezése kérdésköréről is.

A PDSZ elnöke elmondta az EMMI köznevelési államtitkárságával folytatott, még áprilisban megkezdett egyeztetések tapasztalatait.

Úgy beszélgetünk egymással, úgy vitázunk, hogy azt érezzük közben, hogy a gondolataink félresiklanak. A kormányzat azt kommunikálja, hogy mennyivel jobb az új rendszer, ugyanakkor mi azt mondjuk, hogy a 26 és a 32 óra közötti különbséget nem fogják egy fillérrel sem honorálni, mindez pedig jelentős mértékű munkateher-növekedést okoz a kollégáknak. Eljutottak hozzánk azok az információk, hogy az elvárások szerint 22 heti tanóra mellett 4 óra gyerekekkel való foglalkozást, így összesen 26 órát kell az oktatási intézményben tölteni, ám összességében 32 óra bent létre fogják kötelezni a kollégákat annak érdekében, hogy minél kevesebben legyenek elbocsátva. De ez is csak 2014-ig érvényes - tájékoztatott Mendrey László.

A PDSZ elnöke ezután arról beszélt, hogy 2014-ben új kormány kerül hatalomra, új időszámítás kezdődik, majd megkérdezte, hogy ,,mi lesz a kormányváltás után, mi lesz a Hoffmann-féle - a szakoktatás átalakításáról szóló - titkos tanulmány végrehajtásával?"

Az igazi veszteségekre majd ekkor kerül számítanunk, hiszen ezer meg ezer pedagógus távozhat a rendszerből, köztük a nagyjából négyezer nyugdíjba vonuló. A jövő tanév előkészítése gőzerővel zajlik és még nem tudjuk, hogy a nyugdíjba menetelek melletti elbocsátások hogyan befolyásolják a közoktatás jövőjét. Mondják meg végre, hogy mennyi emberre van szükség, mennyien kapják meg az őszre, szeptember 1-re prognosztizált béremelést. Nem júniusban-júliusban kell kiderülni annak, hogy lesz-e bérfejlesztés vagy sem - fogalmazott élesen a PDSZ vezetője.

A sajtótájékoztatót a következő mondatokkal zárta Mendrey László: Ezek mind-mind olyan komoly kérdések, melyek meg nem válaszolása egyenként is indokolnák a legkeményebb eszköz, a sztrájk bevetését. Ezért a tanév hátralévő idejében nagyon komoly feladatai lesznek a pedagógustársadalom tagjainak, a szakszervezeteknek, így az érdekvédőknek is. Fel kell ráznunk a pedagógusokat az apátiából.

Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc

sztrájk Mendrey pedagógusok PDSZ