Folytatódnak a Volán társaságoknál a bértárgyalások

Az MNV Zrt., az alágazatban megkötött bérmegállapodás alapján, a Volán társaságoknál eddig folytatott és korábban felfüggesztett bértárgyalások lezárásához szükséges irányelveket, az üzleti tervek módosításához ezen a héten kiadta a munkáltatók számára.

Folytatódnak a Volán társaságoknál a bértárgyalások

Ezzel a tulajdonosi döntéssel, folytatódhatnak helyi szinten a tárgyalások. A SZAKSZ bízik abban, hogy 2013. május 31. napjáig az egyeztetések befejeződnek és annak végeredményével a reálkeresetek megőrzését biztosító megállapodás születik. Az alágazati megállapodás alapján a bérfejlesztést, a társaságok az üzleti terv elfogadása után, január elsejével visszamenőleg hajtják végre.

Az idei évben fordult elő először, hogy majdnem az év közepéig elhózódtak a Volán társaságoknál a bértárgyalások. Mindez úgy következett be, hogy az alágazati és a helyi kollektív szerződések is egyértelműen előírják, hogy a bértárgyalásokat az adott év március 31. napjával be kell fejezni. A legfőbb oka a kollektív szerződést is sértő munkáltatói magatartásnak abban rejlik, hogy a Volán társaságoknál működő öt szakszervezet összefogása és együttes fellépése elmaradt és ez főleg a Közúti Közlekedési Szakszervezet kirekesztő, hibás szakszervezet-politikájának köszönthető.

Mindegyik szakszervezetnek fel kell ismerni az összefogás, és az együttműködés szükségszerűségét azért, hogy a jövőben együttes erőt képviselve álljunk szembe a munkáltatóval és vívjuk ki, illetve védjük meg a munkavállalók megfelelő szintű bérfejlesztését és eddig szerzett jogait.

Mindezek figyelembevételével, 2013. május 14. napján, Budapesten az ADU, a LKSZSZ tagszervezetei és a SZAKSZ - önállóságukat teljes mértékben megőrizve - alakuló ülés keretén belül az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségébe szervezve tagságát kíván a jövőben alágazati szintű tárgyalásokon részt venni és megállapodásokat kötni a munkáltatóval. Ezzel a szövetségi összefogással, azt is el kívánjuk érni, hogy a jövőben az adott évre szóló bértárgyalások időben elkezdődjenek és befejeződjenek, és a bérfejlesztés pozitív hatását a munkavállalók már az év elején érezhessék.

A szövetség célkitűzése, programja, hogy megvédje a hatályos kollektív szerződéseket a társaságoknál. Elutasítja a kiszervezéseket, az alvállalkozás bevonását a közösségi közlekedésbe. Szükségesnek tartja bevezetni a Volán társaságoknál az egységes foglalkozási és bérelszámolási rendszert. Elfogadhatatlannak tartja a szövetség, a jelenleg használ rendelkezésre állási idő, társaságonként eltérő alkalmazásának szabályait és erre az időre kifizetett bért. Fontos cél a biztonságos és stresszmentes munkahelyek megvalósítása a társaságoknál, ami abban is megnyilvánul, hogy a munkahelyi vezetők a beosztottjaikat, munkatársként kezeljék.

Dobi