Komoly aggályok a pedagóguskar körül

A pedagógustársadalom "totális megfegyelmezésének szándéka" rejlik a Magyar Pedagógus Kar (MPK) létrehozása mögött - jelentette ki Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint nincs valós szakmai indok az új kamara létrehozására, hiszen Magyarországon a rendszerváltás óta számos alulról szervezett, kiválóan felkészült pedagógus szakmai szervezet működik.

Komoly aggályok a pedagóguskar körül

Mendrey szerint az MPK keretein belül megalkotandó etikai kódex, illetve a tanárokat vizsgáló etikai bizottságok állami "gondolatrendőrségre" hasonlítanak. A PDSZ tiltakozása ellenére Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár tegnap kijelentette, a szakszervezetek "tudomásul vették" az MPK létrehozását, és nem láttak olyan körülményt, amely a munkájukat veszélyeztetné.

A Kar létrehozását lehetővé tevő jogszabálytervezet úgy fogalmaz, hogy az MPK szakmai érdek-képviseleti tevékenysége során "a reprezentatív szakszervezetekkel együttműködik". Ennek ellenére az MPK jóval szélesebb jogkörrel rendelkezik majd, mint a szakszervezetek, utóbbiakban ráadásul nem kötelező a pedagógusok tagsága, míg az államosított iskolák tanárai automatikusan az MPK tagjaivá válnak - bár tagdíjfizetésre nem kötelezik őket.

A pedagóguskar véleményezési jogot gyakorol majd a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során. Mivel utóbbiból a közoktatási szakszervezeteket és szakmai egyesületeket gyakorlatilag kihagyták, valószínű, hogy a kormány egy olyan lojális ágazati partnerszervezet létrehozására törekszik, amelyen kívül mást nem fog elismerni érdemi partnerként. A felsőoktatásban ez már megtörtént, hiszen a Felsőoktatási Kerekasztalhoz meghívott szervezeteken kívül a kabinet nem hajlandó senkivel sem tárgyalni, illetve figyelembe venni a véleményüket.

Hoffmann Rózsa tegnap úgy fogalmazott, "a pedagóguskar hivatása, hogy egy nevesített, bejegyzett pedagógusszakmai szervezet jöjjön létre, amelynek képviselői az egész pedagógustársadalom nevében formálhatnak véleményt, tehetnek javaslatot".

PDSZ oktatás Mendrey