Pedagógusnapi demonstráció

2013 június 2-án, vasárnap, pedagógusnapon demonstrált a köz- és felsőoktatás átalakítása és a köznevelési törvény ellen hét pedagógus- és civil szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt Budapesten.

A tüntetésre érkezők 14 órától gyülekeztek az Eötvös térnél, majd 15 órakor indultak a demonstráció fő helyszínére, a Szalay utcába, az EMMI épülete elé. A vonuláshoz többen csatlakoztak az Akadémia utcánál, a Zoltán utcánál, és a Honvéd utcánál. A demonstráció 16 órakor kezdődött a Szalay utcában, az EMMI épülete előtt, ahol a beszédek után a szervezők petíciót adtak át a minisztérium képviselőjének.


Sárga rózsát és petíciót kapott az oktatásügyi államtitkárság, hogy "el ne higgyék, hogy megváltoztunk vezényszóra". Mendrey László, a PDSZ-elnökének beszéde, a petíció-átadás és a "finálé" egyetlen felvételen. A június 2-i pedagógus-demonstráción Gaskó István is részt vett.

Gaskó István beszédében többek között az átlagkeresetek csökkenését, a pedagógusbérek mértékét, és a sztrájktörvény módosítását kifogásolta, valamint sokkal jobb pedagógusnapot szeretne a pedagógusok számára.

Mendrey László szerint nem olyan fiatalok kerülnek ki az iskolapadból, akiknek a tudása hasznosítható és konvertálható lenne a munkaerőpiacon. Ez pedig komoly gondot okoz az ország további fejlődése szempontjából. A helyszínen osztott szórólapok szerint a köznevelési törvény szeptemberi életbelépése állandósuló forráskivonást, a gyerekek számára már az óvodáskortól nehezedő feltételeket, a nehéz helyzetben lévők végleges leszakadását jelenti.

A Szülői Hálózat azért támogatja az akciót, mert normális esetben a szülőknek az iskolákban minden eszközük meglehetne arra, hogy felemeljék szavukat, és azok az intézmények, amelyek arra szolgálnak, hogy a szülők visszajelzéseit beépítsék, működnek. Az elmúlt három évben azonban ezek az intézmények fokozatosan megszűntek. A Hálózat azt szeretné, ha a döntéseket ismét a korábbi szinteken hoznák.

Az Oktatói Hálózat azért támogatja a pedagógusnapi demonstrációt, mert szerintük az oktatás szűkítése, a minőségi, konvertálható tudáshoz való hozzájutás megnehezítése folyik. Ennek csak eszközét jelentik az elvonások és a szervezeti átalakítások.

A Hallgatói Hálózat aktivistája arról beszélt, hogy az oktatás - és azon belül a felsőoktatás - az egész ország közös ügye. Nem hagyhatják azt, amit a pedagógusokkal, az egyetemi oktatókkal, hallgatókkal tesznek, szerinte az "az egész ország kárára van". Szerintük Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter "ráterhelte" az elvonások nagy részét a felsőoktatásra, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár pedig a közoktatás túlzott centralizációját valósítja meg, ellehetetlenítve a területet.

Az átadott petícióban tiltakoztak a köznevelési törvény ellen, követelték a pedagógus életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, amihez Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását is kérték. A petícióban rögzítették azt is, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz.

A PDSZ a tüntetőknek külön megköszönte, hogy azzal, hogy személyesen eljöttek vasárnap, vállalták az arcukat. Hozzátette: ő biztos benne, hogy Magyarországon demokrácia van, és az is marad, mert harcolni fognak érte.

pdsz demonstráció pedagógus