Az operaház dolgozóinak sztrájkja miatt csúszott az előadás

Sztrájkkal tiltakozott az operaház dolgozóinak egy része a kollektív szerződés hiánya miatt. Szombat este így fél órával később kezdődött Verdi: Stiffelio című operája.

A nézők többségét váratlanul érte, hogy sztrájk miatt fél órával később kezdődött Verdi: Stiffelio című operájának előadása az operaházban. Többségük az épületben a tájékoztató táblákról értesült a zenekar és az énekkar tagjainak döntéséről. A munkabeszüntetést a dolgozók egy részét tömörítő Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete hirdette meg. Ezért a művészek közül csak néhány készültek az előadásra. A dolgozók a kollektív szerződés megkötését és az elvégezett munka után járó juttatások mértékének emelését követelik.

- Az lenne a lényege a kollektív szerződésnek, hogy a spilpénz hosszú távon is megmaradjon, és ne olyan legyen, mint a kutya vacsorája, addig van, ameddig, az alapító erre forrást biztosít, ami jelentős jövedelemcsökkentés eredményez - mondta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. - Nem beszélve arról, egyéb szociális juttatásokról, amíg nincs megállapodás, veszélyben látszanak - közölte Bárány Balázs.

Az Operában majdnem kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925-ben volt az első munkabeszüntetés.