Amikor Székely Tamás leárulózta a szakszervezeteket

Átigazolt az Autonómoktól a LIGA Szakszervezetekhez a többezres létszámú VKDSZ. Székely Tamás frappánsnak szánt cikkel válaszolt az eseményre, amelyben a magyar szakszervezetek negyedét gyakorlatilag egyszerűen kilóra megvehetőnek nevezte. Nagyon szolidáris, nagyon érett, nagyon pozitív hozzáállás. Ez volna az az új generáció, amelyik Székely szerint jobbá tenné a szakszervezeti mozgalmat?

Amikor Székely Tamás leárulózta a szakszervezeteket

"A konföderáció vezetője szerint egyre tisztább a kép arról, melyik szervezetet lehet "megvenni", s melyik áll a tiszta, pártpolitikától mentes érdekvédelem mellé."

Székely Tamás átütő sikerként könyvelte el, hogy három kis szakszervezet is csatlakozott az Autonómokhoz. Sőt, mindjárt messzemenő következtetést is levont arra nézve, hogy tehát akik az Autonómokhoz igazolnak, azok pártsemlegesek és munkavállalói élharcosok, akik pedig máshova - LIGA Szakszervezetek? - azok kormány által lefizetett árulók.

Sajnos a logikai kapcsolatot elfelejtette felfedni a két dolog között, ahogyan azt is, hogy miközben párszáz fővel gazdagodtak, sokezer főt veszítettek a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével. Ők ugyanis május végi kongresszusukon a LIGA Szakszervezetek mellett tették le voksukat. A szavazati arány 85%-os volt. Ami mondjuk úgy, elsöprő.
Az indok pedig javarészt az, hogy míg az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége vezetése nemigen törte magát, hogy bármit is tegyen a szakszervezetek által képviselt munkavállalókért, a LIGA Szakszervezetek gyakorlatilag folyamatosan akcióban, lendületben, mozgásban van. Ha kell tárgyal, ha kell egyezkedik, és a kormányok színétől függetlenül demonstrál vagy sztrájkol.

A LIGA Szakszervezetek sokáig próbálta egységesíteni a szakszervezeti konföderációkat, de azok hosszabb-rövidebb násztánc után rendszerint kihátráltak. Ezt követően döntött úgy a LIGA, hogy kinyitja kapuit az ágazati szervezetek előtt, hogy így segítse őket a minél egységesebb és erősebb érdekérvényesítéshez. A folyamat azóta (szerencsére) megállíthatatlannak látszik, az ágazati szervezetek egymás után érkeznek. A LIGA Szakszervezetek pedig nem tesz mást, nem ígér mást, mint amit eddig is: pártoktól függetlenül, tagszervezetei és a munkavállalók érdekében fog fellépni mindig. És nem csak ígérget, hanem bizonyít is.

Amíg tehát Székely Tamás azzal van elfoglalva, hogy valahogy életben tartsa hosszú türelmetlenség után megörökölt konföderációját, és az összefogás köntösébe bújtatva lenyúlja az MSZOSZ és a SZEF tagságát is (roppant demokratikusan már most önmagát megjelölve az egyetlen lehetséges vezetőnek), addig a LIGA Szakszervezetek tovább építi Magyarország legerősebb szakszervezeti konföderációját.