Munkajog árvízhelyzetben

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint szinte bárkit behívhatnak védekezni, aki aktív korú, és egészséges - akár a munkahelyéről is. A Munka törvénykönyvében (Mt.) pedig található egy olyan kitétel, ami szerint ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a dolgozó a munkahelyén megjelenni, akkor igazolt a távolléte, mentesül rendelkezésre állási- és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

Munkajog árvízhelyzetben

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint minden olyan férfi és nő behívható szolgálatra, aki elmúlt 18 éves, még nem nyugdíjas, nem rokkant, nincs legalább három gyermeke. Mentességet élveznek még az országgyűlési - , valamint az EP-képviselők, a rendőrök, a katonák, a lelkészek, rabbik és adóellenőrők.

Rajtuk kívül minden aktív korú és egészséges ember kötelezhető az árvízvédelemben való részvételre. Erre akár munkaidőben is sor kerülhet, ilyenkor a törvény szerint a munkahely helyett a védekezés helyszínére kell menni.

Amennyiben elháríthatatlan ok - például árvíz - miatt nem tud megjelenni valaki a munkahelyén, az Mt. azt mondja, hogy az otthon töltött időre se szabadságot nem kell kivenni, se pedig lecsúsztatni nem kell a kimaradt órákat. Hogy mi számít elhárathatatlan oknak, arról nyilván eltérhet a munkaadó és a munkavállaló véleménye, de ha valaki minden további értesítés nélkül nem jelenik meg a munkahelyén, az biztosan rossz fényt vet rá. A LIGA Szakszervezetek ezért azt javasolja, bármi történik is, mindenképp értesítsük munkaadónkat, egyeztessünk a lehetőségekről.

Fontos még, hogy az önkéntes árvizi munka nem felmentő ok a munkahelyen való megjelenés kötelezettsége alól. Önkénteskedni mindenki a csak a szabadidejében, vagy a munkáltatója beleegyezésével tud (kivétel az önkéntes- vagy létesítményi tűzoltó).