Forráshiány, bürokrácia, és az ellenőrzések helyett gyermekgondozást szeretnének

A forráshiány, a bürokrácia, az ellenőrzések helyett a gyerekek gondozásáról szóljon az életük - ezt szeretné a közelmúltban megalakult Nevelőszülők Országos Független Érdekvédelmi Szakszervezete. Országjárásukon döbbenetes tapasztalatokat gyűjtöttek.

Forráshiány, bürokrácia, és az ellenőrzések helyett gyermekgondozást szeretnének

Akár éhségsztrájkolnak is, hogy a jelenlegi, szerintük tarthatatlan helyzet változzon, nagyobb legyen az erkölcsi és társadalmi megbecsülésük - mondta a vásárhelyi Komlósiné Varga Ildikó, a közelmúltban alakult Nevelőszülők Országos Független Érdekvédelmi Szakszervezet (NOFÉSZ) alelnöke. A vásárhelyi nevelőszülő mindazonáltal bizakodik, hogy az éhségsztrájkra nem kerül sor, annak ellenére, hogy pár hónapos fennállásuk alatt döbbenetes tapasztalatokat gyűjtöttek országjárásukon.

- 12 éve vagyok hivatásos nevelőszülő. 6 nevelt gyermekem van. Annak idején azért vágtam bele, hogy az állami gondoskodásban lévő gyermekek igazi családban nőhessenek fel. Hittem és most is hiszem, ha normális családban élnek, akkor a korábban elszenvedett lelki, nem ritkán fizikai sérüléseik idővel begyógyulnak, és a többi szerető családban felnövő gyermekekhez hasonlóan egyenlő esélyekkel vágnak neki fiatal felnőttként az életnek. Nem könnyű feladat. Különböző háttérrel érkeznek, sokat kell tenni azért, hogy igazi családdá kovácsolódjanak össze - magyarázta.

Idővel rájött: hiába küzd, lépten-nyomon falakba ütközik. - Sokan úgy gondolják, ez a pénzről szól, és csak azok vállalják, akik „könnyen" szeretnének jövedelemhez jutni. Nagy tévedésben vannak. A normál, azaz nem sajátos nevelésű gyermek ellátására havi 57 ezer 550 forintot kapok, ebben benne van a 14 ezer 800 forintos családi pótlék. Ebből 685 forintot állapítottak meg napi ötszöri étkezésre. Az iskolai menza is több. A gyerekek kihelyezésekor ruházati ellátmány megyénként változó, egyszeri 6-15 ezer forint. Ebből kell megoldani a gyerek öltöztetését, már amennyiben a nevelőszülő megkapja ezt. Van olyan gyerek, aki szó szerint egy öltözet ruhában kerül a nevelőszülőhöz, és az is használhatatlan. Az ellátmányból más megyében a nyári szünetre 20 ezer forintot kérnek a gyerekre költeni. Lángosra, fagyira, strandra. Számlával kell igazolni, hogy valóban erre fordították-e a pénzt. A nevelőszülőket bármikor ellenőrizhetik, van, ahol bejelentés nélkül beállíthat a tanácsadó, és kifaggathatja a gyereket. Az egyik megyében egy ilyen alkalommal éppen akkor mentek, amikor beázás miatt gondok voltak a házfallal. A nevelőszülő elmondta, miért nem ér rá most, erre a jelentésbe az került bele, nem működött együtt. Az ilyen rendkívüli káresetekre egyébként krízisalapot szeretnénk létrehozni - fejtette ki Komlósiné Varga Ildikó.

Más megyében előfordult olyan eset is, hogy az egyik nevelőszülő szóvá merte tenni, miért dohányzik a 15 éves neveltje. A válasz az volt: ha nem tetszik, hogy bent szívja a cigarettát, akkor jelöljenek ki számára dohányzóhelyet - mesélte.

Talán az a legfájóbb a nevelőszülőknek, hogy elvárják tőlük, ne kötődjenek a nevelt gyerekhez érzelmileg. Ez egyszerűen nem működik. Kell a kötődés, hogy biztonságban érezze magát a gyerek, de el kell tudni engedni is, ha rendeződnek a vér szerinti családban a körülmények. A problémákat összeírták, és a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályán átadták. Az alelnök bízik abban, nem csupán meghallgatják őket, hanem érdemi tárgyalások és változások lesznek, amelyek hatására a jövőben a gyerekek nevelése nem a forráshiányról, a bürokráciáról, az ellenőrzésekről szól. Szeretnének arról is tájékoztatást, hogy az Európai Unióban milyen feltételekkel és körülmények között segítik a nevelőszülők munkáját.


Hazánkban több mint 5000 nevelőszülő biztosítja saját otthonában a gyermekvédelmi gondoskodást. A törvény szerint nevelőszülői ellátást nevelőszülők és hivatásos nevelőszülők biztosítanak. A hivatásos nevelőszülőknek ez a főállásuk, más munkaviszonyt nem folytathatnak, míg a nevelőszülők igen. Utóbbiak közül több mint 3000 főnek nincs társadalombiztosítása, pedig ugyanazt várják el tőlük, mint a hivatásosoktól. A NOFÉSZ elsődleges célja a nevelőszülői jogviszonyban (hivatásos, hagyományos) mint speciális foglalkoztatási jogviszonyban állók érdekeinek és jogainak egységes, hatékony képviselete és védelme.

nevelőszülők NOFÉSZ