ETUC lobbi az Európai Tanács ülése előtt

Nagy lobbit folytat az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) a 2013. június 27-28-án esedékes Európai Tanács ülése előtt, hogy népszerűsítse Európa szociális dimenziójáról elfogadott álláspontját. Az ETUC főtitkára Bernadette Ségol asszony számos államfővel személyesen találkozott, így június 21-én Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral is tárgyalt.

ETUC lobbi az Európai Tanács ülése előtt

Az ETUC úgy értékeli, hogy az Európai gazdasági irányítási folyamatok a válságkezelés eszközeként a megszorításokra alapozott fiskális politikára koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják a szociális jogok és vívmányok érvényesülését. Európa szerte több mint 25 millió fő a munkanélküliek száma, mely a fiatalok körében a legmagasabb. Néhány európai országban, mint például Spanyolországban és Görögországban, minden második fiatalnak nincs munkája. Bernadett Ségol főtitkár asszony az Európai Tanács ülése előtt így nyilatkozott: A közelgő Európai Csúcstalálkozó rendkívül fontos Európa jövője szempontjából. A válság és az égető munkanélküliség kapcsán felmerült problémákat illetően, Európa polgárai már évek óta igazi megoldásokra várnak a politikai döntéshozóktól, azonban az ígéreteket nem követik valódi tettek.

Az ETUC követeli:

  • Minimális szociális sztenderdeket, átlátható indikátorokkal
  • A gazdasági kormányzás irányváltását: Nemet a megszorításokra!
  • Erős szociális dialógust európai és nemzeti szinten
  • Minőségi és fenntartható munkahelyek létrehozását
  • Erős közszolgáltatásokat
  • A szociális és bérdömping valamint a dereguláció megállítását célzó intézkedéseket
  • Az Európai GDP 1-2%-ával azonos mértékű Beruházási tervet, melynek megvalósíthatósági tervein jelenleg is dolgozik az ETUC

Az ETUC követeléseit az Európa Társadalmi Szerződése című dokumentumában fogalmazta meg. Az elfogadott szöveg kijelenti, hogy az alapvető szociális jogoknak elsőbbséget kell élvezniük a gazdasági szabadságokkal szemben. Emlékeztet arra, hogy az EU kifejezett célkitűzése a gazdasági és szociális fejlődés. Az EU 2020-ra kitűzött céljainak megvalósításához szociálisan stabil társadalmakra, fenntartható gazdasági növekedésre és a reálgazdaságot szolgáló pénzügyi intézményekre van szükség. Az Uniót érintő súlyos válságra csak szociális párbeszéd útján lehet igazságos és hatékony választ találni. Sajnos azonban a munka világát érintő demokráciát és szociális párbeszédet egyre gyakrabban szorítják háttérbe, támadják vagy ássák alá. Az ETUC emlékezteti az államfőket, hogy az Európai Unió nemcsak egy szabad piac, hanem a társadalmi előrelépés területe és a kormányfők politikai felelősségvállalással tartoznak ezt illetően az Európai állampolgárok felé.

ETUC