Aláírták a 2013 évi bérajánlásról szóló megállapodást - VIDEÓ

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői hivatalosan is aláírták a 2013 évre szóló országos bérajánlásról szóló megállapodást a LIGA Szakszervezetek székházában.

Aláírták a 2013 évi bérajánlásról szóló megállapodást - VIDEÓ

Gaskó István elmondta, hogy a május 21-én megkötött elvi megállapodást írják alá a felek. Öt éve nem volt arra példa, hogy a bérajánlás során kialkudott béremelések a reálkeresetek növekedésével jártak volna. A mostani szövegben nincs ugyan konkrét szám, de egyértelmű utalás szerepel benne a Kormány által elfogadott konvergencia programra, amely 3,1%-os inflációval számol. Kiemelte, hogy a szakszervezetek és a munkaadók is egyetértenek abban, hogy a béremeléseket nem lehet a munkahelyek kárára végrehajtani.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke méltatta a VKF munkáját és hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát. A munkaadók a bérajánlást flexibilisnek tekintik, amely azt jelenti, hogy a helyi megállapodások a gazdasági helyzet figyelembevételével alakulhatnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter üdvözölte a szociális partnerek megállapodását, és kiemelte, hogy a garantált minimumokon túli béremelésekről a szociális partnereknek kell megállapodni, és ehhez tud csatlakozni a kormány. Sikerként számolt be arról, hogy a mai megállapodás olyan környezetben tudott létrejönni, ahol sikeres az ország és a vállalkozások adósságcsapdából való kitörése, és a foglalkoztatás bővítése.

A miniszter beszédében szintén utalt arra, hogy az elért eredményeket nem szabad kockáztatni, nem szabad hogy vállalkozások, munkahelyek szűnjenek meg.

Varga Mihály beszédében ígéretett tett arra, hogy lehetőségeihez képest, a kormány a bérajánlást az állami szektorban is irányadónak tekinti.


Letölthető dokumentumok:

2013_berajanlas.pdf