310 ezer forintba kerül egy átlagos dolgozó

A 2012-ben 310 ezer forint volt egy teljes munkaidős munkavállaló átlagos munkaerőköltsége, ami 4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH adataiból. Az átlagot a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, nonprofit vállalkozások és a közszféra intézményei adták. Az egyes ágazatok között óriási különbségek vannak, a legalacsonyabb és legmagasabb átlagos munkaerőköltségű között három és félszeres a különbség.

A munkaerőköltség az alkalmaztatás költségét jelenti, tehát minden olyan, a munkáltatót terhelő kötelezettséget felölel, ami a munkaerő alkalmazásával kapcsolatosan felmerül. A munkaerőköltségbe a bruttó munkabéren felül tartalmazza a munkáltatói járulékokat (27%-os szociális hozzájárulási adó, 1,5%-os szakképzési hozzájárulás), a természetbeni és szociális juttatásokat, költségtérítéseket és továbbképzéssel kapcsolatos költségeket.

A KSH 2011-re a szokásos módszertan szerint részletesen vizsgálta a munkaerőköltség alakulását. Az 50 vagy több főt foglalkoztató vállalkozásoknál nemzetgazdasági szinten 326 ezer forint volt az átlagos munkaerőköltség, 4,8 százalékkal több, mint 2010-ben. Az egyes ágazatok között azonban óriási különbségek vannak. Legmagasabb a munkaerőköltség a pénzügyi szektorban, legalacsonyabb a vendéglátásban volt. Nem csak bérek, bérstruktúrák között is nagy különbségek vannak.

A nem rendszeres kereseti elemek (pl. munka minősége alapján fizetett prémiumok, jutalmak) aránya a pénzügyi szektornál a legnagyobb, 15,7%, míg az oktatás, valamint a humán-egészségügyi és szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban a legalacsonyabb (3%).

A munkaerőköltségből a munkajövedelmek részaránya 74%, a szociális költségeké 23% volt, a képzés és más költségelemek részaránya nem érte el a 3%-ot. A szociális költségek nagyságát főként a munkajövedelem határozza meg, hiszen döntő része (88%-a) a munkajövedelem-elemekhez kapcsolódó kötelező járulék. A munkáltató által önként vállalt szociális juttatások részaránya Magyarországon egyelőre nem túl jelentős.

A KSH 2012-re is készített egy becslést 

Ebben a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, közszféra, nonprofit vállalkozásokra készült átlag. E szerint a 2012. évi becsült munkaerőköltség egy fő teljes munkaidősre számítva havi átlagban 310 ezer forintnak felelt meg, ami azonos vonatkozási körre vetítve kicsivel több mint 4%-os növekedést jelent a 2011. évihez képest.Ez az átlag alacsonyabb, mint a 2011-es, ennek magyarázata, hogy a 2011-es átlag az 50 vagy több főt foglalkoztató, míg a 2012-es gyorsbecslés a legalább 5 főt foglalkoztatókra készült. Vagyis a kisebb cégeknél a bérek úgy tűnik, jóval alacsonyabbak.

Az összes költségen belül a versenyszférán belül a munkabérek 6,5 százalékkal ugrottak meg 2011-ről 2012-re. Emlékezhetünk, 2012-ben a minimálbért a kormány 19%-kal emelte, ehhez képest a munkabérek változása még visszafogott is volt, tekintve, hogy az előző évben a munkabérek emelkedése 5%-os volt.