Augusztus 12.: Nemzetközi Ifjúsági Nap

A legújabb adatok szerint világszerte 74 millió fiatal állástalan, 150 millió fiatal pedig alulfizetett, jogilag nem megfelelően védett, nem bejelentetten vagy rossz munkakörülmények között dolgozik.

Augusztus 12.: Nemzetközi Ifjúsági Nap

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a Nemzetközi Ifjúsági Nap alkalmából felhívást intézett a világ szakszervezeteihez, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a fiatalok szervezésére és a fiatalok újfajta, különleges rétegérdekeinek kiszolgálására. Felhívják a figyelmet arra, hogy az ifjúsági munkanélküliség nem csak Európában, hanem világszerte hatalmas probléma.

A legújabb adatok szerint világszerte 74 millió fiatal állástalan, 150 millió fiatal pedig alulfizetett, jogilag nem megfelelően védett, nem bejelentetten vagy rossz munkakörülmények között dolgozik. Egy teljes generáció veszik el a szemünk láttára, a még nem látható következmények pedig nagyon komolyak lesznek, ha ezek a fiatalok nem ismerik meg időben jogaikat, vagy nincs körülöttük egy megfelelően erős védő-szervezet, mely képes érvényesíteni érdekeiket.

Az ITUC hiánypótló kezdeményezése éppen ezt a problémát próbálja orvosolni egy "Szervezkedjünk!" ("Get Organised!") nevű web-platform létrehozásával, ahol a szakszervezetek megoszthatják egymással tapasztalataikat, bevált gyakorlataikat a fiatalok szervezése szempontjából.

Igaz, minden országban más a kultúrája a szakszervezetek társadalmi megítélésének és a fiatalok szervezésének, de a most felnövekvő (14-25 éves) generáció világszerte nagyon hasonló jegyeket mutat. Őket megszólítani nem kis kihívás, de annál könnyebb, minél több tapasztalatot, jó-gyakorlatot hallanak erről a szakszervezetek. Ugyanakkor az is fontos, hogy a fiatalok gyorsan formálódó igényeire a szakszervezetek felkészültek legyenek és stratégiáikat ezeknek megfelelően tudják formálni.

Az internetes platform hosszabb távú céljai ezeknek megfelelően:
• fiatal tagok számának növekedése a szakszervezetekben
• a fiatalok rétegérdekeit is figyelembe vevő kollektív szerződések számának növekedése
• a döntéshozói folyamatokban, pl. a kollektív tárgyalódelegációkban a fiatalok számának növekedése.