Az országban több helyen is sztrájkra készülnek

Sztrájkhangulat van a SPAR és a Pápai Húsüzem dolgozói körében is.

Az országban több helyen is sztrájkra készülnek

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége legutóbbi ülésén jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az országos sztrájkbizottság összehívására - mondta Kapuvári József, a HDSZ elnöke augusztus 14-én.

A közlemény szerint az országos sztrájkbizottság megtartotta ülését és hozzájárult ahhoz, hogy az alapszervezetnél megalakuljon a helyi sztrájkbizottság. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a társasági kollektív szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.

A HDSZ úgy véli: a kollektív szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos kollektív szerződést az új munka törvénykönyvének figyelembevételével közel egy éve köttették, amely már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző.

A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a cégnél kollektív szerződés, és kezdődjenek tárgyalások akár egy új kollektív szerződés megkötéséről. A HDSZ elnöksége támogatja a pápaiak törekvéseit. Ezért követeli a kollektív szerződés felmondásának megszüntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A közlemény emlékeztet: a cégnél tulajdonosváltás történt, a pápai önkormányzat a tulajdonos, és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. "Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása" - fogalmaz a HDSZ.

A HDSZ elnöksége levélben fordult a tulajdonoshoz, Pápa város önkormányzatához, polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.

Sztrájkbizottságot alakított a Spar élelmiszerlánc dolgozóinak egy része a bérezésük miatt, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) pedig a munkavállalók nevében bíróságon támadta meg a Sparnál érvényben lévő kollektív szerződést - írja a hvg.hu.

A portál szerint a szakszervezet arra hivatkozik, hogy Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. munkavállalói megelégelték "a velük szemben elkövetett jogtalanságokat" és elégedetlenek a bérükkel, ezért a vállalatnál működő KDFSZ-alapszervezet munkavállalói sztrájkbizottságot alakítottak, és felkérték a KDFSZ elnökségét a sztrájktárgyalások lefolytatására.

A szakszervezet hivatalosan eljuttatta a munkavállalók követeléseit a vállalat vezetőinek - olvasható a közleményben. "Amennyiben a sztrájkkövetelések vonatkozásában nem sikerül egyezségre jutni a Spar vezetésével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a követelések elérésének érdekében sztrájkot szervez a munkavállalók kezdeményezésre" - írták.

A KDFSZ bíróságon is támadja a kollektív szerződést, amely szerintük "jó erkölcsbe ütközik, és a munkavállalókat teljes egészében kiszolgáltatta a munkáltató irányában".

Az Index megkeresésére Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta, hogy a munkavállalók Sparral szembeni igényeiről és a kollektív szerződéssel kapcsolatos problémáikról csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót.

[hvg.hu, index.hu, MTI]