A bíróság szerint jogszerű volt a PDSZ által meghirdetett márciusi sztrájk

A bíróság jogerős álláspontja szerint minden szempontból jogszerű és korrekt volt a PDSZ által meghirdetett márciusi sztrájk. A másodfokú határozat szerint a pedagógus, és az iskola nem kötelezhető elégséges szolgálat teljesítésére, annak biztosítása, megszervezése a tankerület feladata. A bíróság helyt adott a PDSZ álláspontjának, mely tankerületenként egy intézmény kijelöléséről szól.

A bíróság szerint jogszerű volt a PDSZ által meghirdetett márciusi sztrájk

Marekné dr. Pintér Aranka és a PDSZ tárgyalódelegációja idén tavasszal már kötött egy ilyen értelmű megállapodást, melyet az EMMI megtámadott. Most kiderült jogi álláspontjuk téves értelmezésen alapult. Arra mindenesetre jó volt, hogy a PDSZ felfüggessze sztrájkfelhívását, hiszen egy esetlegesen jogszerűtlen sztrájk ódiumát nem kívánta felvállalni. A törvényt tisztelő, és azt minden körülmények között betartó szakszervezetként nem kívánta tagjait a hatalom esetleges vegzálásának kitenni.

A jogerős bírósági határozat ismeretében a PDSZ felhívással fordul az Emberi Erőforrások miniszteréhez:

- kezdeményezzük a PDSZ és az EMMI közötti - felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások haladéktalan folytatását,

- a tárgyalások napirendjére javasoljuk az NKT azon fejezeteinek módosítását, melyek következtében az új tanévben a pedagógusok munkaterhelése jelentősen megnő,

- követeljük a pedagógus életpályamodell részét képező bérrendezés végrehajtását a 2012 nyarán elfogadott, s jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint.

A Parlament rendkívüli ülésszakát augusztus végére hívták össze. A PDSZ szerint az addig hátralévő idő elegendő a konstruktív tárgyalások lefolytatására.

PDSZ pedagógusok sztrájk bíróság