A LESZ szerint akadályozzák az érdekképviselet működését

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkájának törvénytelen akadályozása miatt bírósághoz fordul, és az ENSZ Munkaügyi Világszervezeténél is bejelentést tesz védett tisztségviselő elbocsátása miatt.

A LESZ szerint akadályozzák az érdekképviselet működését

A LESZ hétfői közleményében ismerteti: a BA augusztus 22-i hatállyal, "mondvacsinált okokkal" elbocsátotta Molnár Zoltánt, a szakszervezet alelnökét.

Hozzáteszik, a szakszervezet és tisztségviselője évek óta firtatja a munkajogi és a "safety and security" (biztonsági és védettségi) problémákat, azok rendezési módját, és a repülőtér üzemeltetőjének gyanús ügyeit.

A cég a közlemény szerint az elbocsátás óta is törvénytelen eszközzel, a dolgozókkal való személyes kapcsolattartás ellehetetlenítésével korlátozza a szakszervezet működését. A LESZ megfogalmazása szerint "világos bizonyítékát adták: a kirúgás valódi célja az érdekképviselet meggyengítése volt".

A felmondás kézhezvétele utáni nap reggelén Molnár Zoltán személyes tárgyaiért, valamint a folyamatban lévő hatósági és peres ügyek dokumentációjáért ment az úgynevezett ROK-épületben található szakszervezeti irodába.

Kifelé menet, mintegy három órával később a BA elektronikus kapuja zárva maradt előtte, jelezve, hogy belépőkártyáját időközben érvénytelenítették. Végül kijutott a repülőtérről, személyes tárgyait és az iratokat azonban nem vihette ki az épületből, s a kártyabevonás jegyzőkönyvéről kérése ellenére sem kapott másolatot.

A LESZ alelnöke személyes szabadsága megsértése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, egyben jelezte a hatóságok felé, hogy a bírósági ügyek viteléhez szükséges papírokat és személyes holmiját nem tudta kivinni a repülőtérről.

A LESZ időközben vendégkártyát igényelt az elbocsátott alelnök részére. Ezt a Budapest Airportnak saját szabályzata, a Reptérrend alapján 24 óra alatt ki kellett volna állítania, ez azonban több mint tíz nap alatt sem történt meg.

A szakszervezet egy másik szakértője számára is hiába igényelt vendégkártyát. Eközben nap mint nap látogatók sora kap ilyen belépőt, tehát egyértelmű a diszkrimináció - írja közleményében a szakszervezet.

A munka törvénykönyve egyértelműen fogalmaz: az érdekképviseleti munka lehetővé tétele érdekében a cégeknek kötelessége a szakszervezet képviseletében eljáró személyeket a munkavégzés helyére beengedni - emlékeztet a LESZ.

A LESZ szerint a vállalat augusztus 22. óta világossá tette, hogy az elbocsátás és a szakszervezeti emberek mozgásának akadályozása egyetlen célt szolgál: az érdekképviseleti munka hátráltatását, a dolgozók által jelzett szabálytalanságok és visszaélések feltárásának és kezelésének ellehetetlenítését.

Munkájának törvénytelen akadályozása miatt a LESZ bírósághoz fordul, és az ENSZ Munkaügyi Világszervezeténél is bejelentést tesz a védett tisztségviselő elbocsátása miatt - írja közleményében a szakszervezet.

A LESZ 2008 tavaszán, két szakszervezet összeolvadásával alakult. A hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja.

A jelenleg több mint ezer tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír. Távlati célja ágazati szintű, tehát országos kollektív szerződés kidolgozása és elfogadtatása.

LESZ reptér légiközlekedés