Vízügyi kampány és konföderáció váltás

Mossunk esővízzel! Csak zuhanyozz, ne kádazz! Igyunk csapvizet! Éljenek a Vízházak! Ilyen, és ehhez hasonló, rengeteg számú tanácsot kaphatunk nap mint nap kedvenc újságunk hasábjairól, vagy tv riporterünktől és persze az internet is hemzseg az ivóvíz - megtakarítási tippektől. Mondhatnánk így is, röviden: A VÍZ EMBERI JOG!

Vízügyi kampány és konföderáció váltás

Ezzel a rövidcímmel ismerhettük meg az Európai Unió kampányát, aminek elsődleges célja az volt, hogy a kormányokat rábírja, hogy minden polgáruk számára elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet és szennyvízelvezetést biztosítsanak, illetve, hogy az Európai Bizottságot presszionálja, hogy a vízszolgáltatások liberalizációs trendjét függesszék fel. A kampány teljes címe magyarul: A víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A víz egy nyilvános jó, nem árucikk! Az európai polgári kezdeményezést bármelyik tagország polgára támogathatta egy online aláírásgyűjtő rendszeren keresztül. Az aláíráshoz szükséges adatokat szeptember 9.-ig gyűjtötték és nemzetenként eltérő kvótát vártak. A magyaroktól 16 500 szavazat volt az elvárt, ezt szeptember 3.-ig teljesítettük is. Az elegendő kvóta elérésében nagy szerepe volt annak, hogy a LIGA és az EVDSZ is szívügyének tekintette, hogy a magyar nemzet nem vallhat szégyent egy ilyen fontos kérdésben, ezért felkarolta a közös célt, és saját érdekeltségi körükben mini-kampányt indítottak az aláírásokért. 

Az akcióról és a LIGA-hoz való csatlakozásukról Fürjes Józseffel, a VKDSZ (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) elnökével beszélgetek:

- A magyar lakosságnak hány százaléka jut tiszta ivóvízhez illetve van lefedve szennyvízelvezető rendszerrel?  

- Hál’ Istennek az ivóvízzel egészen jól állunk már, a lakosság 95%-ához jut el tiszta ivóvíz, amíg ugyanez a szám csak 70% egyelőre a szennyvízelvezetés területén. Hozzátartozik ehhez az adathoz azonban, hogy a következő két évben számos, a szennyvízszolgáltatás mértékét növelő programok - projektek indulnak, amiknek következtében nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy 2015-re 90% körüli arányt tudhatunk majd ezen a területen is. Természetesen mindig van mit csinálni, és A VÍZ EMBERI JOG kampány fő céljai mellett leginkább a lakosság (nemzeti és Európai Uniós szinten értve is) figyelmének megragadását célozta és az ivóvíz, mint alapvető túlélő szükségletünk külső tényezőktől történő veszélyeztetettségének súlyosságát próbálja tudatosítani az azt felhasználókban. A ivóvíz, a tiszta, jó minőségű ivóvíz, ami életet ad és nem megbetegít, stratégiai fontosságú kérdés. A világ vízkészletének csak elenyésző része édesvíz, a többi sós. Magyarországot édesvízkészlete alapján nagyhatalomnak tartják, de ez csak növeli a felelősségünket az ivóvíz megóvása terén.

- Az ivóvíz alanyi jogú hozzáférése „révészt” is kíván.

- Hát persze és ez a „révész” nem is olcsó. Az ivóvíz ellátás egy rendkívül tőkeigényes eljárás, speciális műszaki hátteret, jól képzett embereket, és kifinomult technológiát kíván ez a folyamat. Többek között emiatt is - hiszen a magyar vízügyi ágazatban jelen vannak önkormányzati, állami és külföldi, privatizált érdekek is- kicsit megosztó volt ez a kampány. A tulajdonosi többszínűség miatt többet vártunk magunktól is a kampányban, mint amennyit végül teljesíteni tudtunk. Nagyon örültünk, hogy a LIGA és az EVDSZ is felkarolta a kezdeményezést.

Két és fél  év ismerkedés után elkötelezték magukat

- A korábban autonóm színekben tevékenykedő VKDSZ nyár eleje óta a LIGA táborát erősíti.

- Május 26.-án Rendkívüli Kongresszusunkon mondtuk ki a csatlakozásunkat a LIGA-hoz. Ezt egy 2-2,5 éves előkészület, a LIGA-val történő együttdolgozás előzte meg. Halasy Károly kollégámmal  négy évvel ezelőtt, tisztújítás során lettünk a VKDSZ vezető tisztségviselői. Ránk szakadt a víziközmű szolgáltatásról szóló törvény, együtt a Munka Törvénykönyvének változásaival. Az előbbiből  az a kormányzati szándék olvasható ki, hogy a korábbi kevesebb üzemeltető struktúrához kívánnak visszatérni. Ez nyilvánvalóan  integrálással, az pedig a munkahelyek csökkenésének veszélyével jár. Ebben a közegben, szituációban kell dolgoznunk,  és egyszerre kell figyelembe venni a szakmai és a munkavállalói érdekeket, különben nagy gondok adódhatnak bármelyik területen. A legfontosabb célunk az volt, hogy valódi szakmai értékek és indokok mentén menjen végbe az elkerülhetetlen integráció. Láttuk, hogy  a saját működési rendszerünket is hozzá kell strukturálni az eseményekhez. Mi, a VKDSZ, az autonómoknál alapítók vagyunk, de ennek ellenére sem tudtunk ezekben a kényes és nagyon fontos kérdésekben, folyamatokban egyetérteni, szót érteni. Annyira kaotikusnak tűnt a helyzet belülről számunkra, hogy egy utat láttunk, kimenekülni a rendetlenségből. Felfüggesztettük a tagdíjfizetésünket. Ebben a helyzetben, tele aktuális problémákkal, a LIGA, és annak vezetője,  Gaskó István volt az első és egyetlen konföderáció, aki a kezét nyújtotta. István - ismerve a helyzetet, tudva arról, hogy az ágazat milyen nehéz időket él és komoly átalakulás előtt áll- felkeresett és megkérdezte, hogy mit tudna segíteni. A megkeresése nagyon jól esett és jól is jött. Én őt személyesen nem ismertem. Tehát abba kapaszkodtam,  akit igen, Gál Rezsőt, a LIGA egyik legerősebb tagszervezetének, az EVDSZ-nek elnökét  jól ismerem, ő nagyon jól képzett, higgadt, intelligens, jól tárgyaló vezető. Ebből indultam ki,  ezt jelentette számomra a LIGA . Ezt követően 2,5 évig együtt dolgoztunk Istvánnal, beleláttunk egymás dolgaiba, mi is kezdtük megismerni a LIGA működését, ők is a miénket. Ennek következményeként május végére megérett a döntés, és 86%-os támogatással a LIGA tagszervezeteinek sorába léptünk. Bárki, bármit mond, vádaskodik, én azt látom, hogy a LIGA rendelkezik azzal a stratégiával, ami elengedhetetlen feltétele a növekedésnek, gyarapodásnak. Az együttműködést most már papírformával megpecsételve is ratifikáltuk, és  folyik a közös munka, mert abból bizony van elég!

vkdszsz Fürjes